Budžet Evropske unije 166,7 milijardi

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) predložila je budžet Evropske unije (EU) za narednu godinu, od 166,7 milijardi eura.

U njemu je, pored ostalog, predviđeno izdvajanje od 1,9 milijardi eura za pretpristupnu pomoć, za podršku susjedima EU, uključujući Zapadni Balkan, prenosi B92.

Budžet EU za narednu godinu bio bi dopunjen sa bespovratnih 211 milijardi eura i oko 133 milijarde zajmova iz novog, privremenog instrumenta za oporavak nazvanog Naredna generacija EU. Iz tog fonda će se pružiti podrška evropskoj privredi ugroženoj pandemijom koronavirusa.

Kako je navela EK, godišnji budžet i instrument Naredna generacija EU zajedno će mobilisati značajne investicije za borbu protiv ekonomske i socijalne štete prouzrokovane pandemijom koronavirusa, za pokretanje održivog oporavka i zaštitu i otvaranje radnih mjesta.

Budžet za narednu godinu je, kako je objašnjeno, u skladu sa posvećenošću EU da u budućnosti investira u „zeleniju“, digitalniju i otporniju Evropu.

EK je, pored ostalog, predložila da se za Zajedničku poljoprivrednu politiku alocira 55,2 milijarde eura, za fond za povezivanje Evrope tri milijarde, za digitalnu Evropu 1,34 milijarde, za Erasmus plus 2,89 milijardi, a za fond za azil i migracije 1,1 milijarda.

Pored toga veliki dio sredstava će otići za prioritetne akcije koje su identifikovane u vezi sa instrumentom Naredna generacija EU.

Evropski komesar odgovoran za budžet, Johannes Hahn, rekao je da je u vanrednim okolnostima EK predložila mobilizaciju podrške bez presedana koja će pomoći stotinama hiljada ljudi, kompanijama i regionima da prevaziđu krizu i izađu iz nje još jači.

Kada bude usvojen, budžet će biti prvi u okviru novog višegodišnjeg finansijskog okvira za period od naredne do 2027, prvi godišnji budžet koji je predložila predsjednica EK Ursula von der Leyen i prvi za EU sa 27 članica, nakon izlaska Velike Britanije iz bloka i kraja tranzitnog perioda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *