Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se suzdržano jer se širenje koronavirusa u svijetu ne zaustavlja i jer su splasnule nade u brzi oporavak ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati u plusu 0,3 posto, pa je na putu nedjeljnog dobitka od oko 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao oko 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,9 posto. U Hong Kongu su, pak, pale oko 0,5 posto.

Azijske berze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za otprilike 1 posto, čime je nadoknađen dio gubitaka od prethodnoga dana.

Dolar blago ojačao drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago ojačao drugi dan zaredom.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,40 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 97,32 boda.

Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 107,20 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1225 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1245 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,80 posto, na 39,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,95 posto, na 41,40 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *