Alfa banka prodaje portfelj loših kredita fondu Fortres

Alfa banka, četvrti po veličini grčki zajmodavac, blizu je sklapanja sporazuma o prodaji portfelja loših kredita, u vrednosti većoj od milijardu eura, američkoj grupi Fortres za upavljanje investicijama, rekla su Rojtersu tri izvora upoznata s dešavanjem.

Pregovori s Fortresom su dio napora Alfa banke, koja je svojevremeno poslovala i u Srbiji, da se oslobodi loših kredita i očisti bilans stanja, budući da grčke banke nastavljaju s planovima za smanjenje nekvalitetnih zajmova nakon poremećaja izazvanih pandemijom korona virusa, prenosi Rojters.

Ova grčka banka takođe vodi paralelne pregovore sa najmanje pet američkih investicionih kompanija, među kojima su i Kerberus i PIMCO, u nastojanju da se reši još jednog portfelja lošeg duga vrijednog više od 10 milijardi eura (11,3 milijardi dolara).

Taj portfelj, nazvan Galaksi, sastoji se od kredita odobrenih kompanijama iz maloprodajnog sektora, u vrijednosti od 7,6 milijardi eura, i od kredita plasiranih srednjim i velikim korporativnim klijentima, u vrijednosti od 3,0 milijarde evra.

Alfa banka, u kojoj grčki fond za spasavanje banaka, HFSF, ima vlasnički udio od 11 posto, izvijestila je nedavno o neznatnom smanjenju svojih nekvalitetnih zajmova (NPL) na 30 posto na kraju prvog tromjesečja, sa nivoa od 30,1 odsto u decembru, dodaje britanska agencija.

Američki Fortres je od 2002. godine investirao širom sveta više od 130 milijardi dolara u potcjenjenu imovinu, uključujući NPL-ove.

Check Also

Kako da od LinkedIna svakodnevno dobijate obavještenja o novim poslovima?

Ako ste u potrazi za boljim poslom sigurno svakodnevno posjećujete LinkedIn. On vam i sam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *