Afera nestalih 1,9 milijardi eura: Najveći stečaj u istoriji korporativne Njemačke

Dodajte komentar

Skandal sa bilansom Wirecarda dostigao je novi vrhunac: pružalac usluga platnog prometa najavio je da će se prijaviti za otvoreni postupak insolventnosti, čime je zadobio neslavnu titulu prve kompanije iz sastava indeksa DAX koja je propala.

Inače, ovo je najveći stečaj u istoriji korporativne Njemačke nadmašivši propast kontejnerske kompanije P&R iz 2018. koja je povjeriocima dugovala 3 milijarde eura.

Upravni odbor odlučio je da podnese zahtjev okružnom sudu u Munchenu za otvaranje postupka nesolventnosti, objavila je u četvrtak DAX grupa u gradu Aschheim kod Munchena. Kao razloge navela je prijetnje insolventnosti i prezaduženosti. Ispituje se da li se moraju podnijeti i zahtjevi za stečaj za podružnice Wirecard Grupe.

Wirecard se našao u skandalu s bilansom nakon što je otkrivena crna rupa u iznosu od 1,9 milijardi eura. Novac do sada nije pronađen. Dugogodišnji šef Wirecard-a Markus Braun dao je ostavku i predao se javnom tužiocu nakon naloga za hapšenje. Nakon plaćanja milionske kaucije on je pušten.

Računovodstvena kompanija EY odbila je potpisati finansijske izvještaje za 2019. godinu jer nije mogla pronaći dovoljno dokaza koji bi potkrijepili postojanje navodnih stanja na računima povjerenja u iznosu od 1,9 milijardi eura na Filipinima. Wirecard je priznao da novac “s pretežnom vjerovatnoćom” uopšte ne postoji.

U srcu skandala s bilansom su bivši CFO-a Wirecard-a u jugoistočnoj Aziji i povjerenik koji je za Wirecard radio do kraja 2019. godine i koji je – kao što se sada ispostavilo – vjerovatno bio odgovoran za poslovanje s trećim stranama u velikom dijelu, koje nije ni postojalo.

Predvidljiva nelikvidnost pružatelja usluga platnog prometa mogla bi biti skupa za mnoge banke koje su kreditnom linijom omogućile kompaniji finansiranje do 1,75 milijardi eura. Prema prospektu za obveznice, to uključuju vodeće zajmodavce Commerzbank i Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), holandski ABN Amro i njemačku podružnicu holandskog ING-a.

Prema informacijama novinskih agencija dpa i Bloomberg, banke su dale Wirecardu samo nekoliko dana da provjeri dugoročnu održivost kompanije prije nego što zatraže povrat nepodmirenog iznosa.

U skandalu oko Wirecarda, udruženje investitora DSW zahtijeva potpuno pojašnjenje.
– Ovo je katastrofa, rekao je u četvrtak generalni direktor DSW-a Marc Tungler u pogledu najavljenog zahtjeva za stečaj, prenosi Indikator.ba.
– Sistem je pao na Wirecardu, kritikovao je Tungler Izvršni odbor, Nadzorni odbor, revizora i finansijskog regulatora Bafin.

– Ovaj slučaj mora biti u potpunosti riješen kako bismo naučili iz njega, rekao je Tungler. – Ne bi trebalo više da se desi kao s Volkswagenom, da traje nekoliko godina, a onda se završi novčanom kaznom.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *