Vijesti sa tržišta: Širenje virusa oborilo indekse

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u četvrtak cijene akcija pale, kao i na Vol Stritu dan prije, jer su zbog rasta broja novozaraženih korona virusom u svijetu splasnula očekivanja ulagača o brzom oporavku privreda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,7 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio oko jedan odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 1,3 i 1,8 odsto. U Hong Kongu i Šangaju danas se zbog praznika ne radi.

Azijske berze prate jučerašnji pad cijena dionica na Vol stritu za više od dva odsto, što je bio njihov najveći dnevni gubitak u posljednje dvije nedjelje.

Ulagači su danima ignorisali podatke o rastu broja novozaraženih u SAD-u, no juče ih je zabrinula vijest o gotovo 36.000 novih slučajeva, što je drugi drugi najveći dnevni porast broja zaraženih od početka pandemije, pri čemu je u nekoliko država zabilježen rekordni porast.

Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u maju, zbog čega su brojne savezne države ukinule restrikcije u društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje prije nije bio tako raširen.

Posljednjih mjeseci cijene akcija su snažno rasle jer su ulagači očekivali brzi oporavak privreda od korona krize. No, čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko su se nadali.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao procjene pada svetske privrede u ovoj godini s prethodnih 3 na 4,9 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *