O odlasku iz zemlje razmišlja 71 odsto mladih

Specijalno izdanje istraživanja Balkanskog barometra 2020. posvećeno uticaju virusa kovid-19, koje je Savjet za regionalnu saradnju (RCC) sproveo u maju, daje kratku analizu mišljenja javnog mnjenja i privrednika koja pokazuje da 72 odsto građana Zapadnog Balkana pandemiju smatra velikom prijetnjom njihovim nacionalnim ekonomijama.

Iz RCC-a su kazali daje 68 odsto građana veoma zabrinuto za svoje ili za radno mjesto člana svoje porodice, dok je samo jedna trećina zadovoljna mjerama koje vlasti sprovode radi očuvanja radnih mjesta. Istraživanje je pokazalo i da je 60 odsto privrednika smanjilo obim poslovanja zbog izbijanja pandemije, dok je 21 odsto privremeno ili u potpunosti prekinulo poslovanje. Samo pet odsto njih je radnicima uručilo otkaze.

Balkan barometar 2020. pokazuje da je odlazak kvalifikovane radne snage postao glavna briga građana, jer je taj procenat sa nula odsto 2015. godine skočio na sadašnjih 20 odsto.

Zapanjujućih 71 odsto mladih Zapadnog Balkana razmišlja o odlasku u inostranstvo radi posla navodi se u saopštenju RCC-a.

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *