Loše vijesti iz Kalifornije i Floride potopile Wall Street

Dodajte komentar

Američko je tržište kapitala u srijedu dožvijelo žestoku rasprodaju i to zbog informacija o rastu broja zaraženih u Kaliforniji i na Floridi.

Dow Jones Industrial Average pao je 704,68 bodova, ili 2,69%, na 25.451,42, S&P 500 je izgubio 80,78 bodova, ili 2,58%, na 3.050,51, a Nasdaq Composite pao je 224.27 bodova, ili 2,21%, na 9.907,10.

Florida i Kalifornija u srijedu su izvijestile o rekordnim jednodnevnim presjedanjima za nove potvrđene slučajeve koronavirusa, odnosno 5,508 i 7,149 slučajeva. Arizona je u srijedu zabilježila još 1.795 pozitivnih slučajeva nakon što je u utorak dodala rekordnih 3.591. Gradonačelnik Houstona Sylvestor Turner rekao je da su gradske jedinice intenzivne njege na 97% kapaciteta.

U međuvremenu, guverner New Yorka Andrew Cuomo najavio je u srijedu da će putnici koji u New York, New Jersey i Connecticut stižu iz virusom ugroženih država biti podvrgnuti 14-dnevnom karantinu.

Povećanje novih slučajeva došlo je i u državama koje čine glavni dio cjelokupne ekonomske aktivnosti u zemlji na temelju bruto domaćeg proizvoda (BDP). Neil Dutta, rukovodilac ekonomskog istraživanja Renaissance Macro Research, istakao je u srijedu u bilješci da Kalifornija, Texas, Arizona i Florida zajedno doprinose 30,3% američkog BDP-a.

Carnival Corp suočio se s smanjenjem kreditnog rejtinga od strane Standard & Poor's-a za svoje obveznice do junk statusa, jer agencija prognozira da je slaba potražnja za industrijom krstarenja.

Dell Technologies Inc bio je rijetka svijetla tačka trgovine, budući da su njegove dionice skočile nakon izvještaja, u kojem je rečeno da kompanija razmatra otkup svojih otprilike 50 milijardi dolara udjela u proizvođaču softvera za računarstvo u oblaku VMware Inc.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *