Lista država najboljih za žene

Dodajte komentar

U novom izvještaju koji je nedavno objavio časopis Ceoworld, veliki svjetski biznis magazin, Švedska je rangirana kao najbolja zemlja na svijetu za žene. Od zemalja regiona najbolje je rangirana Srbija na 36. mjestu, i prva je od svih zemalja u regionu.

Na 40. mjestu nalazi se Hrvatska, Crna Gora se nalazi na 46. mjestu, dok je Bosna i Hercegovanima nekoliko desetina mjesta niže na rang listi, na 70. mjestu.

Na drugom i trećem mjestu nalaze se Danska i Holandija, a osam od prvih deset zemalja najboljih za život žena su evropske zemlje.

Na posljednjim mjestima nalaze se afričke države, poput Centralnoafričke Republike, Somalije, Čada itd.
Iako postoji univerzalni obrazac diskriminacije nad ženama, količina i intenzitet se razlikuju od zemlje do zemlje.

Regionalni, rasni i socio-ekonomski faktori igraju presudnu ulogu u određivanju objektivizacija ženskog tela i rodne ravnopravnosti.

Na osnovu ankete o gotovo 256.700 žena širom svijeta, časopis Ceoworld je objavio svoju godišnju ocjenu najboljih zemalja za žene.

Da bi se napravila lista zemalja koje su najbolje za život žena, 156 država je dobilo ocjene kroz 9 atributa: rodna ravnopravnost, procenat zakonodavnog mandata žena, osjećaj sigurnosti (žene starije od 15 godine odgovarale su na pitanje da li se osjećaju sigurno dok hodaju same ulicom), ravnopravnost u prihodima, briga o ljudskim pravima, osnaživanje žena, prosječni period edukacije žena, žene starije od 25 godina koje su plaćene za svoj rad i uključivanje žena u društvo.

Izvor: BIZlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *