Hoće li doći do integracije bitcoina sa PayPalom?

Dodajte komentar

Usluga internetskog plaćanja PayPal želi ponuditi svojim približno 325 miliona aktivnih korisnika direktnu kupovinu i prodaju kriptovaluta u naredna tri mjeseca, izvještava Coindesk navodeći dva insajdera.

Planirana je i integracija kripto-novčanika, pomoću kojih korisnici mogu upravljati svojim novčićima. Nisu date informacije o tome koje bi kriptovalute trebale biti uključene, ali izgleda očigledno da je bitcoin jedna od najpopularnijih.

Da bi osigurao potrebnu likvidnost, PayPal radi s raznim mjenjačnicama. U kripto zajednici su potencijalni kandidati Coinbase i Bitstamp, dva najveća svjetska trgovca kriptovalutama.

Evropski i američki korisnici PayPala već mogu kupiti Bitcoin uz PayPal, ali novčićima se do sada upravljalo pomoću novčanika od partnera Coinbase. No, u budućnosti će se novčići pohraniti direktno na račun korisnika PayPal-a.

Brojni su znakovi koji govore u prilog takve kripto integraciju. PayPal je već pokazao jasan interes za nalet u kripto svemir. Na primjer, pružatelj usluga platnog prometa pridružio se projektu Libra koji je pokrenuo Facebook, ali je potom izašao nakon sve većeg protivljenja države.

Čini se da i dva oglasa za posao PayPal-a potvrđuju da su informacije iz “Coindeska” više od pukih glasina. Traže se stručnjaci za blockchain i viši inženjeri za kriptovalute koji će da istraže blockchain tehnologije i njihovu moguću primjenu s PayPalom u okviru novog tima.

U svom godišnjem izvještaju PayPal je već istaknuo da su blockchain i virtualne valute potencijalni faktori rizika za poslovanje. Stoga nije iznenađujuće da grupa sada želi pomnije sagledati ta pitanja i traži načine na koje bi od njih mogla imati koristi.

Bitcoin bi također trebao imati koristi od integracije sa PayPalom. S obzirom na ogroman broj PayPal kupaca, njegovo prihvaćanje u društvu i širenje kao sredstvo plaćanja mogu se stoga znatno povećati. Budući da je PayPal već široko korišteni internetski servis, bilo bi mnogo lakše nabaviti Bitcoin i otale digitalne valute.

Na osnovu izvještaja “Coindesk”, PayPal je do sada planirao samo omogućiti kupnju i prodaju kript valuta, ali ne i prihvaćanje plaćanja u kripto-novcu. Međutim, ovo bi mogao biti sljedeći korak. Ono što je sigurno je da će, ako se PayPal zaista uključi u kriptovalute, to biti uzbudljivo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *