Cable Car tuži Opštinu Budva zbog neizgrađene žičare Bečići – Brajići

Dodajte komentar

Sudija Blažo Jovanić odredio je finansijsko vještačenje u sporu koji je protiv Opštine Budva pokrenula kompanija Cable Car Montenegro zbog nerelizovanog projekta žičare Bečići – Brajići u kom traže preko sedam miliona eura.

Od toga za stvarnu štetu traže 483,6 hiljada eura, za povraćaj novca za eksproprijaciju 168,3 hiljade, za naknadu štete zbog osnivanja i ulaganja 1,3 miliona, te za izmaklu dobit 5,1 milion.

ŠUNDIĆ PROTIV ŠUNDIĆA

Advokat ove kompanije Dražen Šundić odbacio je navode zastupnice opštine Sanje Šundić da ovo vještačenje nije u domenu ekonomske struke, ukazujući da samo vještak te struke može utvrditi visinu materijalne štete koju je ova kompanija pretrpjela zbog, kako navodi, osnivanja i poslovanja firme čija je jedina svrha bila izgradnja žičare.

On naglašava da traže utvrđenje troškova koje su imali prilikom izrade projektne i tehničke dokumentacije, a ne vještačenje te dokumentacije, te odbacuje i navode da ne mogu tražiti izgubljenu dobit bez građevinske dozvole ukazujući da je nijesu dobili upravo krivicom opštine.

Na jučerašnjem ročištu svjedočio je i jedan od vlasnike ove kompanije Branko Kažanegra, navodeći da su sa opštinom zajednički ušli u posao u formi privatno-javnog partnerstva, ali da pisanog sporazuma nije bilo.

Kazao je da su u partnerstvo ušli na inicijativu Opštine koja je, kako navodi, prepoznala profitabilnost tog projekta te je u vlasničku strukturu ušla sa zemljom koja je bila u njenom vlasništvu na trasi preko koje je žičara trebalo da prođe.

Kažanegra tvrdi da je Opština bila uključena u sve djelove projekta, ali da bi se uvijek povlačila kad je dolazilo do formalizovanja saradnje i zaključivanja ugovora. Usmenim dogovorima prvobitno je bilo predviđeno da Cable Car odradi sav posao koji uključuje ispitivanje terena, pribavljanje dozvola i finansiranje projekta, dok je Opština trebalo da da zemlju, što je prema tadašnjim proračunima, kako navodi Kažanegra, činilo 12 odsto vrijednosti njihovog ulaganja.

Tvrdi da je Opština, nakon što je banka dala zeleno svjetlo i pristala da finansira projekat, ponudila da kupi zemlju od privatnih vlasnika i na taj način poveća svoj udio. Ipak, kada je trebalo da dođe do realizacije tog dijela, rekli su da za to nemaju novca.

On navodi da su pokušavali da ubijede Opštinu da ostanu pri ovom projektu, ali su te odluke stavljane, pa u toku sjednice lokalne skupštine brisane sa dnevnog reda. Nakon toga su, navodi, uvidjeli da Opština nema namjeru da istraje u projektu i podnijeli tužbu. Ovakav odnos, navodi Kažanegra, imali su od svih saziva Opštine, bez obzira ko je bio na vlasti.

SVJEDOČENJE

Na pitanje Sanje Šundić da li su od Ministarstva finansija tražili nazad novac koji su deponovali za eksproprijaciju, Kažanegra je odgovorio odrečno navodeći da to nijesu učinili jer su željeli da realizuju projekat. Na njeno pitanje u vezi odustajanja od zahtjeva za građevinsku dozvolu, Kažanegra je kazao da su to učinili kako bi ga dopunili, jer je Opština tražila dodatne studije te nijesu htjeli da rizikuju da im ga odbiju. On je naveo da je Cable Car raspisala tender na kojem je izabran izvođač radova za izgradnju žičare, ali i da je Opština bila uključena. Šundić tvrdi da je njegovo svjedočenje kontradiktorno i suprotno materijalnim dokazima. Kako su Pobjedi saopštili iz budvanske opštine, Cable Car je tužila Opštinu jer nije okončan postupak eksproprijacije 35 hiljada kvadrata na trasi od 2,1 kilometra Bečići – Brajići kuda je trebalo da prođe žičara. Rečeno je da je u skladu sa odlukama Opštine, izgradnja žičare uslovljena eksproprijacijom i saglasnošću Vlade za sprovođenje projekta. Naveli su da ovi postupci nijesu okončani, jer se vlasnici nepokretnosti nijesu složili sa nepotpunom eksproprijacijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *