Wall Street porastao, novi rekord Nasdaqa

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, a Nasdaq indeks dostigao je novi rekord, zahvaljujući najavama novih podsticajnih mjera i podacima koji ukazuju na postepen oporavak američke ekonomije od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 131 bod ili 0,50 posto, na 26.156 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,43 posto, na 3.131 bod, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 10.131 bod.

Nasdaq indeks dostigao je već peti put ovoga mjeseca novi rekord, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

Tehnološki je sektor bio među sedam od ukupno 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa koji su jučer zabilježili rast.

To se zahvaljuje makroekonomskim podacima koji pokazuju da se američka ekonomija postepeno oporavlja.

Tako je objavljeno da se pad aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u junu znatno usporio, dok je prodaja novih kuća u maju snažno porasla, jer se ekonomije saveznih država otvaraju nakon blokade započete polovinim marta.

„Kumulativni uticaj ekonomskih podataka koje vidimo podržava V oblik oporavka cijene dionica. Podržava i stajališta da tržište dionica može i dalje rasti, uprkos popriličnoj šteti koju je ekonomiji nanio koronavirus i vremenu koje je potrebno da se smanji nezaposlenost i oporave pojedini sektori, kao što su turistička i zabavna industrija”, kaže Mark Luschini, strateg u kompniji Janney Montgomery Scott.

Dodaje da tržište podržava i uvjerenje ulagača da neće biti nove blokade ekonomskih aktivnosti, uprkos rastu broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u.

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *