Skupština usvojila rebalans budžeta: Prihodi manji za 17 odsto

Dodajte komentar

Skupština je juče usvojila Prijedlog zakona o izmjenama zakona o budžetu Crne Gore za 2020.

Za su glasala 42 poslanika vladajuće koalicije, nije bilo protiv ni uzdržanih.

Poslanici su podržali razloge hitnosti odnosno da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Ministar finansija Darko Radunović je predstavljajući prijedlog rebalansa budžeta u Skupštini kazao da se procjenjuje ostvarenje oko 650 miliona prihoda u turizmu u 2020. što je oko 450 miliona manje u poređenju sa prihodima ostvarenim u prošloj godini.

„Govorimo o realnom padu od 40 odsto na godišnjem nivou“, istakao je on.

Očekuje se, kako je dodao, pad stranih direktnih investicija sa sedam odsto BDP-a u 2019. na 5,4 odsto u 2020.

„Na osnovu definisanih pretpostavki realni pad BDP u 2020. procjenjuje se na nivou od 6,8 odsto dok se u 2021. očekuje postepen i djelimičan oporavak i rast ekonomije od 4,9 odsto“, pojasnio je Radunović.

Procjenjuje se, kako prenosi Portal Antena M, da će izvorni prihodi budžeta biti niži za 349,37 miliona eura, odnosno 17 odsto i procjenjuje se da će iznositi tri odsto BDP-a.

Reklasifikacijom budžetske potrošnje stvoren je dodatni fiskalni prostor za potrebe finansiranja Vladinih mjera podrške privredi, na poziciji tekuće budžetske rezerve za dodatnih oko 45 miliona eura i finansiranje uvećanih troškova Fonda zdravstva za osam miliona eura uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Na osnovu očekivanog nivoa prihoda i rashoda budžeta, planirani nivo deficita budžeta za ovu godinu iznosi 335,89 miliona eura ili 7,3 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na prvobitno planirani veći je 285,9 miliona.

Za ovaj iznos deficita uvećava se i procjena nedostajućih sredstava u ovoj godini koja će iznositi 877,49 miliona eura.

Procjenjuje se da će javni dug u ovoj godini biti na sličnom nivou, u nominalnom iznosu, kao i u prošloj, odnosno na nivou od 3,79 milijardi eura.

„Javni dug očekuje se da će rasti kao procenat BDP-a do iznosa od 82,5 odsto BDP-a“, precizirao je Radunović.

„Razlozi rebalansa budžeta je stvaranje pretpostavki za dodatno zaduživanje, ali ne radimo ništa što ne rade države regiona. Pandemija će ostaviti posljedice, ali možemo ostvariti dobar rezultat ako se dobro organizujemo. Siguran sam da su prve i druge mjere dale dobar rezultatw, ove treće mjere ćemo urediti na pravi način i računam da će to dati rezultat. Imali smo dobar rezultat u prethodne tri godine jer smo uspjeli da poštujemo fiskalno pravilo da primarni rashodi budu pokriveni primarnim prihodima“, kazao je Radunović.

Naglašava da pad turizma od 40 odsto izgleda suviše optimističan, ali da su to projekcije koje su rađene sa, kako kaže, najeminentnijim ljudima iz Svjetske banke i MMF-a.

„Oni smatraju da mi možemo bolje da prođemo nego što je projektovano kada je u pitanju turizam u Hrvatskoj. Sa druge strane nama je ova projekcija odgovarala jer nam pomaže da dokažemo da nam je održiv javni dug“, rekao je Radunović.

Sekulić: Napredovali džinovskim koracima

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić ocijenio je da je “ovo i razvojna šansa, jer je svaka kriza razvojna šansa”.

On je podsjestio na podatke Eurostata, da je individualna potrošnja u Crnoj Gori bila na nivou od 61 odsto prosjeka EU, a bruto domaći proizvod na nivou od 50 odsto evropskog prosjeka.

„Moramo priznati da smo za ovih nekoliko godina crnogorske nezavisnosti napredovali džinovskim koracima“, istakao je Sekulić.

On je podsjetio da je u posljednjih 10 godina više od 1,5 milijardi uloženo u infrastrukturu.

Rudović: Ovdje došli ne samo zbog korone

Činjenica je da ćemo se suočiti sa okolnostima koje izazivaju paniku, ocijenio je nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

„Činjenica je da smo dovde došli ne zbog korone samo. Jesmo li morali da donosimo nerazumnu odluku o gradnji parčeta autoputa, da li smo morali prilikom privatizacija da neko stavlja pare u džep koje su trebale da pripradnu budžetu…“, upitao je on.

Ibrahimović: Vrlo brzo ćemo znati sve posljedice koronavirusa

Ako budemo pandemiju držali u okvirima dozvoljene granice možemo razmišljati o pozitivnim efektima u narednom periodu, kazao je poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

„Vrlo brzo ćemo znati sve posljedice koronavirusa i vjerujem da uz odgovorne kvalitetne mjere možemo usmjeriti ekonomiju da u naredne dvije godine izađemo na pozitivni bilans ekonomije. Pozivam sve da se što hitnije donese treći paket mjera“, poručio je on.

Vuksanović-Stanković: Lopovi opljačkali državu

Ne bismo imali potrebe da raspravljamo o rebalansu budžeta iako nas je zadesila pandemija kovid-19 da imamo stabilan ekonomski sistem i ekonomsku politiku, mišljenja je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović.

„Nažalost mi nemamo jer su nam lopovi opljačkali državu, jer veliki broj tajkuna nije platio poreze, zato što imamo pojedince koji su korumpirani u vrhu vlasti. Zato nemamo stabilnu ekonomsku politiku“, navela je ona.

Nikolić: Zaduživali se samo za investicione projekte

Poslanica DPS-a Ana Nikolić podsjetila je da se Crna Gora kreditno zaduživala samo za investicione projekte i za onaj dio gdje smo izvršili supstituciju lošeg kredita dobrim kreditom i tu smo, kakao kaže, ostvarili pozitivni efekat.

„U takvom ambijentu Vladi je bilo omogućeno da održi u ovom periodu zastoja likvidnost svog budžeta države i da se na miran način posveti problemu zaštite zdravlja građana, što mislim da je bio prvi i primarni njen zadatak jer danas ne govorimo o hiljadama mrtvih“, kazala je poslanica DPS-a Ana Nikolić.

Bošnjak: Pravo stanje budžeta će se tek vidjeti

Pravo stanje budžeta će se tek vidjeti na jesen, navela je poslanica DF-a Branka Bošnjak.

„Rebalans budžeta je predizborna projekcija, prelazno rješenje do izbora da bi se sakrilo da smo mi bankrotirali. Nama nije trebala korona da znamo da mi ne možemo da ostanemo samo na turizmu. Znali smo da nismo za uslužne djelatnosti i da je to nešto sšto daje krhku ekonomiju. Treba nam nova ekonomska politika“, kazala je Bošnjak.

Izvor: Portal Analitika, MINA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *