Siemens pod istragom u Italiji zbog sumnje u korupciju

Dodajte komentar

Italijanske vlasti pokrenule su u utorak istragu protiv nekoliko kompanija zbog sumnje u korupciju a pod lupom istražitelja našla se i podružnica njemačkog inženjerskog diva Siemensa.

Siemens Mobility jedna je od nekoliko kompanija koje su podmitile zaposlene gradskog prevozničkog preduzeća kako bi namjestili javne tendere za održavanje i proširenje mreže podzemne željeznice u Milanu, izjavio je nadležni državni tužilac Francesco Greco.

Istraga obuhvata i italijansku podružnicu francuske grupe Alstom Ferroviariju i domaće kompanije Engineering Informatica, CEIT, Gl.L.C Impianti i C.T.F. Impianti.

Namještanje tendera organizovao je zaposleni gradske prevozničke kompanije ATM, kojem je zauzvrat u razdoblju od septembra 2018. do jula 2019. isplaćeno ili mu je obećano ukupno više od 125 hiljada eura, rekao je Greco.

Zaposleni ATM-a uhapšen je zajedno s još 12 osoba, uključujući i druge zaposlene gradskog preduzeća te „menadžere i izvršne direktore“ kompanija koje su navodno učestvovale u podmićivanju, naveo je tužilac.

Sve su imenovane kompanje pod istragom i zatražena je pretraga njihovih prostorija i oduzimanje materijala, dodao je, ne ulazeći u detalje.

„Potvrđujemo da su italijanska pravosudna tijela pretražila kancelarije kompanije Siemens Mobility u Milanu. U potpunosti sarađujemo s vlastima“, navodi portparol kompanije u emailu.

Dodaje je da „Siemens ima nultu toleranciju prema korupciji, kršenju načela poštene konkurencije i drugim oblicima kršenja zakona“ i istakla da ne može reći ništa više od toga.

Iz gradskog prevoznog preduzeća ATM saopštili su da nisu znali za eventualne kriminalne radnje svojih radnika, obvezujući se također na potpunu saradnju s istražiteljima.

(SEEbiz.eu)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *