Parlamentarna istraga o Možuri nije uvrštena u dnevni red Skupštine

Dodajte komentar

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović odbio je juče da u dnevni red stavi inicijativu da se formira odbor za parlamentarnu istragu u vezi sa aferom Možura i novih informacija o povezanosti tog projekta sa istragom na Malti protiv biznismena Jorgena Feneka, optuženog da je organizovao ubistvo novinarke istraživača Dafne Karuane Galicije, koja je istraživala i izgradnju vjetroelektrana na brdu Možura.

Brajović je kazao da su inicijativu potpisala 24 poslanika, a da prema poslovniku treba 27. Naveo je da je inicijativu naknadno potpisalo još pet poslanika, ali da je to bilo unutar 24 sata prije početka sjednice.

Brajović je kazao da se Skupština ne može izjašnjavati o predlozima koji su podnijeti u periodu kraćem od 24 sata prije početka sjednice. Pokretač inicijative je poslanik Srđan Milić. On je rekao da su inicijativu potpisali i poslanici koji bojkotuju sjednicu, odnosno svih 39 poslanika opozicije. Podsjetio je da se, kada Vlada traži, u dnevni red ubacuju njeni predlozi podnijeti isti dan kada je i sjednica.

Brajović je ostao pri stavu da ovaj predlog ne može ući u dnevni red, nakon čega je Milić saopštio da će inicijativa biti obnovljena za sledeću sjednicu. Razmjere transnacionalnog kriminala koji je razotkrila Dafne Karuana Galicija i novinari koji su nastavili njen rad, može adekvatno istražiti samo međunarodnim tim, nesputan nacionalnim granicama, objavila je ranije Fondacija Dafne Karuana Galicija.

– I dalje se gomilaju dokazi da je ubistvo motivisano istragom o koruptivnoj šemi u koju su umiješani zvaničnici malteške vlade i druga državna preduzeća i privatne kompanije – navedeno je u saopštenju fondacije.

Vladajuća većina juče u dnevni red nije uvrstila predloge 11 reformskih ekonomsko-socijalnih zakona SDP-a, kao ni nijedan od mnogobrojnih predloga zakona DF-a i drugih opozicionih partija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *