UNWTO: Gubitak prihoda od turizma 195 milijardi dolara

Dodajte komentar

Pandemija korona virusa znatno je ugrozila svjetski turizam, smanjivši broj međunarodnih dolazaka od početka godine do kraja aprila za 44 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz gubitak prihoda od 195 milijardi dolara, izvijestila je Svjetska turistička organizacija (UNWTO), prenosi Hina.

Iako se očekivalo da će april uprkos već prisutnoj pandemiji ipak biti jedno od prometnijih doba godine zbog uskrsnih praznika, gotovo sveopšte uvođenje ograničenja putovanja dovelo je do pada od 97 posto u međunarodnim turističkim dolascima u tom mjesecu.

Već u martu, pad na svjetskom nivou iznosio je 55 posto, dok za razdoblje od aprila nadalje, pogotovo za ljetni dio turističke godine, iz UNWTO-a napominju da se “vidi neka nada”, ali da je sve još neizvjesno i nezahvalno za prognoze.

UNWTO sektoru, naročito članicama-zemljama te vladama, regionalnim i svjetskim institucijama, preporučuje se da se za vrijeme smanjenog prometa posvete restartu turističkih politika i strategija, odnosno da, dok se turizam ne bude mogao odvijati punom snagom, snažno pomognu njegov opstanak i zaštite radna mjesta.

Azija i Pacifik najviše pogođeni

“Nagli i snažan pad broja turista prijeti milionima radnih mjesta i ekonomiji te je vitalno važno da ponovno pokretanje turizma postane prioritet i njime se upravlja odgovorno, štiteći najugroženije i brinući o zdravlju i sigurnosti. Sve dok se turizam ponovno ne pokrene, pozivamo na snažnu podršku sektoru i pozdravljamo korake koje poduzimaju i EU i pojedine zemlje, uključujući Francusku i Španiju, kako bi ekonomski podržali turizam i izgradili temelje za oporavak”, izjavio je glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

UNWTO-ovi podaci pokazuju da su do kraja aprila pandemijom najviše bili pogođeni turizam Azije i Pacifika, gdje je došlo 51 posto manje stranih turista nego prošle godine, dok je Evropa na drugom mjestu s padom od 44 posto.

Iz UNWTO-a naglašavaju da su početkom maja projicirali kako bi se turizam u 2020. mogao suočiti s potencijalnim padom ukupnog broja međunarodnih turista od 60 do 80 posto, ovisno o ukidanju ograničenja putovanja.

No, dodaju da su od sredine maja utvrdili porast broja odredišta koja se postupno otvaraju s mjerama za ponovno pokretanje turizma, uključujući uvođenje poboljšanih mjera sigurnosti i higijene i politika usmjerenih podsticanju domaćeg turizma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *