Polovina zaposlenih u Appleu nema fakultetsku diplomu

Dodajte komentar

Veliki broj studenata smatra da je sticanje fakultetske diplome i zaduživanje velikim studentskim kreditima jedini način da se zaposle u vodećim svetskim kompanijama poput Applea, Googlea i Netflixa.
Međutim, to nije uvjek tačno.

Istaknuti poslovni lideri – generalna direktorka Simensa u Americi Barbara Hempton i izvršni direktor Applea, Tim Kuk preispituju potrebu za fakultetskim diplomama.

Polovina zaposlenih u Appleu nema fakultetsku diplomu

Kuk je nedavno rekao da je oko polovine zaposlenih u Appleu nema faklutetsku diplomu. Ovaj podatak se odnosi na radnike u SAD. On je zaključio da mnogi fakulteti ne podučavaju vještine koje su potrebne na tržištu rada, kao što je kodiranje.

Hempton je odbacila ideju da četvorogodišnje studiranje garantuje spremnost za karijeru.

“Često se u oglasima za posao zahtijeva fakultetska diploma, ali u stvarnosti diploma za posao za koji kandidat aplicira uopšte nije potrebna – to je samo pomoglo našim menadžerima za zapošljavanje da naprave selekciju”, rekla je nedavno Hempton u Bijeloj kući tokom prvog sastanka američkog Savjetodavnog odbora za politiku radne snage.

Ugledne kompanije poput Googlea i Applea zapošljavaju radnike koji posjeduju vještine potrebne za obavljanje poslova, sa ili bez diplome.

LinkedIn je otkrio da mnoge današnje najveće kompanije ne zahtijevaju da zaposleni imaju fakultetsku diplomu. Nakon dalje analize podataka, LinkedIn je identifikovao specifične pozicije koje će vjerovatnije popuniti oni koji nemaju diplomu, uključujući elektro-tehničare, mehaničke dizajnere i marketinške predstavnike.

Ali, bez obzira na to, barem se zasad čini da se fakultetske diplome isplate. Radnici koji imaju osnovne studije zarađuju više od 932 dolara sedmično od prosječnog radnika, navodi se u najnovijem izvještaju američkog Zavoda za statistiku rada.

Generalni direktor Applea, Tim Kuk podsjetio je da je njihovu kompaniju osnovao Stiv Džobs, čovjek koji je upisao fakultet i odustao od njega. Zbog toga je politika kompanije uvjek bila da nije potrebna diploma kako bi neko bio uspješan.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *