Sud Agrokoru smanjio kaznu za 52,5 miliona eura

Viši sud u Ljubljani smanjio je kaznu koju je slovenačko regulatorno za zaštitu konkurentnosti prošle godine izrekao Agrokoru sa 53,5 miliona na samo jedan milion eura.

U obrazloženju presude navodi se da neprijavljivanje koncentracije nije za namjeru imalo štetnog učinka na konkurentnost tržišta, već da je “rezultat nesavjesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića”.

Sud je zbog toga ocijenio da je novčana sankcija od milion eura “odgovarajuća i pravična sankcija za predmetni prekršaj”.

Presudom je otvorena mogućnost deblokade zaplenjenih akcija Agrokora u Mercatoru, kao i prenos tog trgovačkog lanca s posrnulog koncerna na novu grupu Fortenova, navodi ljubljanski list Dnevnik, a prenosi Polovni.hr.

Nezvaničnu informaciju lista prenijeli su i svi ostali važniji slovenački mediji.

Slovenačko tijelo za zaštitu konkurencije je krajem prošle godine zbog neprijavljene akvizicije preduzeća Costella Agrokoru izrekao kaznu od 53,5 miliona eura, a za obezbjeđivanje plaćanja iste je zaplenio dionice u trgovačkom lancu.

Check Also

Ministarstvo o KAP-u: Radimo na uslovima za normalno poslovanje, ali ne pristajemo na ucjene

Ministarstvo ekonomskog razvoja prikuplja informacije i detaljno sagledava novonastalu situaciju u Kombinatu Aluminijuma Podgorica. Kako …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *