Porezi problem startap biznisa u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Iz Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori saopštili su da različiti porezi i doprinosi i skupe finansijske transakcije, naročito sa inostranstvom, usložnjavaju poslovni ambijent i čine ga nedovoljno atraktivnim za preduzetnike iz startap zajednice. Šef Programa za demokratsko upravljanje, ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori Tomica Paović kazao j e da dodatnu prepreku predstavlja i slaba povezanost naučno-istraživačke zajednice sa preduzećima i startapovima.

– Jedan od osnovnih preduslova za razvoj inovativnog eko-sistema je unapređenje zakonodavnog okvira, koji bi omogućio sistematsku promoci ju poslovnih, istraživačkih, inovativnih i preduzetničkih potencijala, rekao je Paović agenciji Mina biznis.

On je naveo da se u Evropi i svijetu najveći procenat startapova nalazi u okviru univerzitetskih kampusa, što ni je slučaj u Crnoj Gori.

– Ulagnje u nauku je u Crnoj Gori i dalje daleko ispod prosjeka Evropske unije (EU). Ipak, situacija se popravlja, prevashodno zahvaljujući naporima Ministarstva nauke, koje ulaže značajna sredstva za podršku startap preduzećima, ocijenio je Paović.

Kako je naveo.udijelu sistemske digitalne transformacije, uspješni modeli na koje Crna Gora može da se ugleda su Estonija i Irska, koje su već izgradile imidž digitalnih destinacija.

– Koncepti koji su tamo postali dio uobičajenog poslovanja, poput e-državljanstva i digitalnih nomada, savršen su primjer koji bi bio lako primjenljiv i kod nas, saopštio je Paović.

On je, na pitanje koliko je u Crnoj Gori razvijena startap zajednica, od govorio da su konkretni primjeri iz svakodnevice najbolji pokazatelj razvoja.

– Na prvom onlajn hakatonu Coronathon.me, koji je nedavno organizovao UN DP u saradnji sa partnerima, ima li smo preko 100 ideja, više od 30 mentora i najveći nagradni fond ikada za ovaj vid takmičenja, u iznosu od 13 hiljada eura, naveo je Paović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *