PayPal Srbija uveo nova pravila: Sve devizne iznose autmatski konvertuje u dinare po vrlo nepovoljnom kursu

Dodajte komentar

“PayPal”, jedna od najpopularnijih svjetskih kompanija za elektronski transfer novca, odnedavno je promijenio praksu i uveo nova pravila za korisnike u Srbiji.

Svi oni koji su do sada svoj nalog povezivali sa deviznim računom u nekoj od domaćih banaka preko ove platforme mogli su da prebacuju i podižu novac u devizama uz plaćanje fiksne provizije. Sada sve devizne iznose “PayPal” automatski konvertuje u dinare, po vrlo nepovoljnom kursu. Međutim, to nije jedina konverzija. Dok ne stigne na isplatu, novac često prođe još jednu ili čak dve konverzije, pri čemu klijent može da izgubi i deset odsto novca koji je prebacio sa “PayPala”, piše dnevni list “Politika”.

U Narodnoj banci Srbije kažu da su upoznati sa novom praksom “PayPala”, koja podrazumijeva obaveznu konverziju iznosa stranih valuta u dinare prilikom prebacivanja novca na račune u Srbiji, ali da nijedan ovdašnji propis nije uslovio ovu kompaniju da mijenja svoju poslovnu politiku u našoj zemlji.

Od 2015. godine, kažu, kada je “PayPal” omogućio građanima Srbije uslugu prijema novca, nije se promijenio nijedan relevantan propis zbog kog bi oni mijenjali dosadašnju praksu.

“Niti Narodna banka Srbije ima potpisan bilo kakav ugovor koji bi uticao na ovo ili postoji bilo koje drugo pitanje koje se tiče pružanja usluga ove kompanije našim građanima i privredi. Od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava, NBS nikada nije vidjela smetnje u tome da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare”, kažu u NBS za “Politiku”.

Oni objašnjavaju da NBS nema nikakva nadzorna ovlašćenja nad poslovanjem “PayPala”, koji predstavlja stranu instituciju elektronskog novca čije je sjedište u Singapuru, niti zakonski osnov da prema njima preduzima mjere propisane Zakonom o platnim uslugama.

“Prema Zakonu o deviznom poslovanju, građanima i kompanijama je omogućeno da obavljaju transakcije preko stranih institucija elektronskog novca, ali nadležni organi u Srbiji ne mogu kontrolisati poslovanje ove kompanije jer se njeno komercijalno prisustvo ne nalazi u našoj zemlji. Drugim riječima, NBS nema mehanizme kojima može uticati na promjenu poslovne politike ‘PayPala’ prema srpskim rezidentima, jer on ni nema licencu NBS kao pružalac platnih usluga”, ističu iz NBS.

U Narodnoj banci objašnjavaju da su, bez obzira na sve navedeno, već kontaktirali s “PayPalom” i zatražili objašnjenje. Promjena prakse u Srbiji, potvrdili su im, izazvana je promjenama u “PayPalu” i navodno nema nikakve veze sa propisima u Srbiji.

“Korisnicima ovih usluga ne ostaje ništa drugo nego da budu uporni i da se obraćaju ovoj instituciji sa zahtjevom da se u svakom pojedinačnom slučaju unesu izmijene kako ne bi dolazilo do nepotrebnih i neželjenih konverzija valuta, odnosno dodatnih troškova povezanih s tim konverzijama”, savjetuju iz NBS.

Pojedini korisnici koji su se obratili redakciji “Politike” takođe su, kažu, kontaktirali s “PayPalom” i rečeno im je da od aprila ove godine opcija za ažuriranje valuta na master kard i viza karticama nije obavezna, te da novi ugovor ove kompanije sa kartičarima podrazumijeva i konverziju u dinare.

Oni navode da postoje neke nove usluge poput instant transfera, koji se nudi samo korisnicima u Srbiji, ali sve ovo zvučalo je, kaže čitateljka beogradskog lista, kao pravdanje jer je očigledno “da plaćamo nepotrebne penale”.

Interesantno je i to što većina banaka u Srbiji ne može da prihvati ovakve transfere u dinarima, pa se onda dogodi da “PayPal” konvertuje novac u dinare, “Viza” ga konvertuje u eure, a banka pre isplate opet u dinare.

Nešto je povoljnija situacija kada klijent ima devizni račun u banci, pa dok novac dođe za isplatu, prođe samo dvije konverzije, a to znači i nešto manje plaćenih provizija i kursnih razlika. Inače, samo nekoliko banaka je do skoro imalo mogućnost povezivanja deviznog računa sa “PayPalom”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *