Intesa Sanpaolo prodaje 532 poslovnice kako bi mogla preuzeti UBI Bancu

Dodajte komentar

Italijanska Intesa Sanpaolo banka složila se da će prodati više poslovnica i imovine rivalskoj BPER banci kako bi pokušala da prevlada antimonopolske prigovore zbog predloženog preuzimanja UBI Bance.

Intesa Sanpaolo banka prodaće BPER banci 532 filijale od kombinirane grupe Intesa-Ubi banca, ukoliko ponuda Intesa banke uspije.

To je više nego prema prvobitnom sporazumu koji je podrazumijevao prodaju 400-500 filijala, izvijestio je Reuters.

Intesa Sanpaolo, najveća italijanska maloprodajna banka, nastoji da izbjegne probleme konkurencije nakon što je antimonopolsko tijelo saopštilo da će njeno preuzimanje UBI banke, koja je peti najveći zajmodavac u zemlji, stvoriti ili ojačati dominaciju u nekoliko područja.

Regulator je u preliminarnom pregledu preuzimanja rekao je da je prevelika neizvjesnost okružena oko sporazuma sa BPER-om.

Intesa već ima odobrenje bankarskih supervizora za transakciju, ali radi na rješavanju pitanja konkurencije. Očekuje se da će BPER morati da prikupi 600-700 miliona eura putem emisije dionica da bi se finansirala akvizicija, rekla su dva izvora koji znaju o tom pitanju. Mehanizam cijena prodaje, koji je revidiran nakon izbijanja COVID-19 u Italiji kako bi se uzela u obzir smanjena vrijednost finansijskih dionica, dodatno je izmijenjen, rekle su dvije banke, prenosi Indikator.ba.

– Cijene su neznatno poboljšane za BPER i trenutno bi njegovo maksimalno ulaganje trebalo biti 640 miliona eura, što je znatno ispod maksimalnog povećanja kapitala od milijardu eura odobrenog na vanrednoj skupštini, izjavio je Kepler Cheuvreux.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *