Evo kako izgledaju letovi u vrijeme pandemije

Dodajte komentar

Skoro sve granice u Evropi su ponovo otvorene. To će dovesti i do povećanja saobraćaja na aerodromima. No ko želi da leti mora obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Oni koji ovih dana žele na odmor u neku od članica Evropske unije ne moraju se samo informisati o pravilima u vezi s koronavirusom u zemlji u koju putuju, već i o pravilima na aerodromima, ali i tokom leta.

Kako se ponašati na aerodromu?

Prvo, ono najvažnije: staviti masku! Na svim aerodromima u EU-u putnici moraju nositi zaštitne maske, i to od dolaska na polazni aerodrom pa sve dok ne napuste dolazni aerodrom. To piše u smjernicama koje je EU objavio za letove u doba pandemije koronavirusa.

Od tog pravila izuzimaju se djeca do šest godina starosti i osobe koje maske ne mogu nositi iz zdravstvenih razloga. Osim toga, putnici moraju mijenjati maske svakih četiri sata te redovno prati i dezinfekovati ruke. S obzirom na to da registracija putnika, ukrcavanje i let mogu potrajati i po nekoliko sati, putnici bi u ručnom prtljagu trebali imati kao rezervu još jednu ili dvije maske.

Što se promijenilo kod predaje prtljaga i ukrcavanja?

Kada je riječ o prtljagu, u najvećem broju njemačkih aerodroma sada važi pravilo da svaki putnik može u avion unijeti samo jedan komad ručnog prtljaga. Time bi se trebala smanjiti opasnost od zaraze kod sigurnosnih kontrola. A i kod registracije putnika i kontrola važi pravilo odstojanja od metar i po.

Kako bi se pridržavali minimalnog odstojanja, Udruženje aerodroma (ADV) savjetuje da se „razvuku” svi procesi. Prepreke i oznake na tlu trebale bi usmjeravati redove tako da se može ispuniti pravilo o minimalnom odstojanju. Takođe bi trebali biti otvoreni dodatni šalteri za registraciju putnika, a sjedišta u čekaonicama blokirana.

Šta je s hranom i pićem?

Ako planirate nešto jesti ili piti kad čekate na aerodromu, morate imati na umu da nisu svi restorani i trgovine otvoreni. Ali jelo i piće je i dalje dozvoljeno, bez obzira na obvezno nošenje maski.

Hoće li biti zdravstvene provjere?

Za sada na njemačkim aerodromima nije obvezno mjerenje tjelesne temperature. No ADV je saopštio da je sve spremno ukoliko se takva obveza uvede. Lufthansa želi svojim putnicima da ponudi obavljanje korona-testa prije polijetanja. Prema pisanju lista Der Spiegel, ta aviokompanija bi s tim počela već krajem juna ili najkasnije početkom jula na aerodromima u Frankfurtu i Münchenu. Iz Lufthanse je saopšteno da bi ta usluga posebno bila ponuđena putnicima u zemlje koje pri ulasku traže negativni korona-test.

Kolika je opasnost od zaraze u samom avionu?

Veoma mala – barem tako kažu aviokompanije i proizvođač aviona Airbus. Razlog: vazduh u avionu cirkuliše odozgo prema dolje. Tako kapljice koje se oslobađaju disanjem završavaju na podu aviona, a ne lete u lice susjednom putniku. Aviokompanija Condor je na svojoj internet stranici objavila: „Vjerovatnoća da se neko zarazi u avionu je ista kao i u operacionoj sali neke njemačke klinike.”

Virolog Jonas Schmidt-Chanasit smatra da je to poređenje neprikladno. U intervjuu za radio stanicu Deutschlandfunk ovaj direktor instituta za tropske bolesti Bernhard Nocht je rekao: „U operacionoj  sali ležite sami na stolu, a oko vas je samo nekoliko ljekara.” U avionu je, dodaje, drugačije. „I to se mora iskreno priznati.”

Čak iako postoji temeljito filtriranje vazduha, nema putovanja bez rizika, upozorava ovaj virolog i naglašava da je, što je let duži, opasnost od zaraze veća. „To znači da se znatno razlikuje let koji traje sat vremena od prekookeanskih letova od deset sati ili letova na Kanarska ostrva koji traju četiri-pet sati“, kaže Schmidt-Chanasit.

Hoće li biti slobodnih sjedišta zbog povećanja odstojanja?

Jednu stvar je sigurno svako od nas naučio prethodnih mjeseci: što je veća udaljenost između dvije osobe, opasnost od prenošenja koronavirusa je manja. Zbog toga stručnjaci zahtijevaju da srednja sjedišta u avionu ostanu slobodna ili čak i čitavi redovi.

To takođe preporučuje i Evropska agencija za sigurnost avio saobraćaja. Ali aviokompanije se toga moraju pridržavavati samo ako je to moguće s obzirom na broj putnika. To znači: putnici nemaju pravo na slobodno susjedno sjedište i ne može se uvijek garantovati minimalna udaljenost do metar i po.

Stručnjak za avione Dieter Scholz s hamburškog Univerziteta za primijenjene nauke zbog toga upozorava da se ne podcjenjuju rizici letenja u doba korona-krize. „Letenje može dovesti do drugog talasa zaraze, a pri tome bi se zaraza još brže nego na početku pandemije mogla proširiti po cijelom svijetu.”

Ako pak ne možete otkazati let, onda Scholz preporučuje da rezervišete sjedište u posljednjem redu do prozora. Osim toga, putnici se ne bi smjeli kretati po avionu za vrijeme leta i, ako je moguće, nositi zaštitnu masku s filterom.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *