BMW otpušta 6.000 ljudi, otkazuje saradnju s Mercedes-Benzom

Njemački automobilski gigant BMW otpustiće ove godine zbog efekata pandemije korona virusa 6.000 od ukupno 120.000 zaposlenih, a obustaviće i saradnju sa Mercedes-Benzom na razvoju samovozećih vozila.

U zajedničkoj izjavi dva proizvođača automobila ističe se da, s obzirom na troškove uspostavljanja zajedničke tehnološke platforme i opštih ekonomskih okolnosti, nije pravo vrijeme za takva ulaganja.

“Potrebne su nam dodatne mjere kako bi BMW Group postala otpornija na spoljne uticaje i fluktuacije na tržištu,” saopšteno je iz BMW.

BMW se, kao i većina rivala, suočava s posljedicama pandemije koja je ozbiljno umanjila prodaju automobila, piše SeeBiz.

U prvom kvartalu ove godine bavarski gigant je prodao 477.000 vozila, što je 21 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Kompanija je morala da zatvori nekoliko fabrika na nekoliko nedjelja zbog primjene mjera za sprečavanje širenja infekcije.

Prošlog mjeseca BMW je saopštio da je smanjio planirane investicije za ovu godinu s planiranih skoro šest milijardi evra na manje od četiri.

Check Also

“Pravoslavna banka” Nenada Vitomirovića

Novljanin, magistar Nenad Vitomirović, autor je knjige “Pravoslavna banka”, koja je svojevrstan vodič o načinu finasiranja baziranom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.