Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama u ponedjeljak trguje oprezno zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u i nekim drugim zemljama i jer su splasnule nade ulagača u brzi oporavak ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,15 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Šangaju i Australiji. U Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Suzdržanost ulagača posljedica je zabrinutosti zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u, gdje je u petak i subotu zabilježeno više od 30.000 novih infekcija, što je njihov najveći dnevni rast od početka maja.

Dolar blago oslabio

A nakon što je prošle nedjelje ojačao, na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio prema korpi valuta. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,53 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,61 bod.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu ostao gotovo nepromijenjen, na 106,90 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,1202 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1175 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon što su prošle nedjelje porasle više od 9 posto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros oslabila 0,1 posto, na 39,70 dolara, dok se na londonskom tržištu cijena barela kreće oko 42,15 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *