Albanija i BiH najsiromašnije u Evropi, Crna Gora na 60 odsto prosjeka EU

Dodajte komentar

Albanija i Bosna i Hercegovina najsiromašnije su države u Evropi prema podacima koje je protekle sedmice objavila evropska statistička agencija Eurostat.

Agencija je objavila podatke o “stvarnoj individualnoj potrošnji” (AIC), što je mjera materijalne dobrobiti domaćinstava.

Na temelju prvih preliminarnih procena za 2019. godinu, prije nego što su države počele da uvode mjere zaštite od COVID-19, AIC po glavi stanovnika izražen u “standardima kupovne moći” (PPS) kretao se u rasponu od 59 odsto do 135 odsto” prosjeka Evropske unije širom 27 država članica, prenosi BiznisInfo.

Blagostanje na Zapadnog Balkanu je na znatno nižem nivou. AIC u Bosni i Hercegovini je bio tek 42 odsto prosjeka EU, a lošije stoji samo Albanija sa 40 odsto prosjeka. Severna Makedonija je bila na 43 odsto prosjeka, Srbija na 49 odsto, Crna Gora na 60 a Hrvatska 66 odsto. Drugim riječima, domaćinstva u Albaniji i BiH najsiromašnija su u Evropi.

Inače, najviši nivo u EU zabilježen je u Luksemburgu, 35 odsto iznad prosjeka EU. Njemačka je bila oko 23 odsto iznad prosjeka, a slede je Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Finska, Švedska i Francuska, koje su sve zabiljježile nivo između pet odsto i 20 odsto iznad proseka EU-a.

Drugo mjerilo koje se navodi u istom izvještaju Evrostata je bruto-društveni proizvod po glavi stanovnika (GDP per capita) izražen takođe u PPS-u, koji je glavno mjerilo ekonomske aktivnosti.

I po ovom merilu ponovo su na začelju Albanija sa 31 odsto prosjeka EU, te BiH sa 32 posto prosjeka. Sjeverna Makedonija ima 38 odsto, Srbija 41, Crna Gora 50 a Hrvatska 65 odsto proseka EU.

Najbogatiji u Evropi i po ovom mjerilu je Luksemburg, a slede Irska, Danska, Holandija, Austrija, Njemačka…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *