Tramp: SAD pred najvećim kvartalnim rastom u istoriji

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp je izjavio da će SAD u trećem kvartalu 2020. godine imati najveći rast u istoriji.

“Imamo još četiri mjeseca do izbora. Rastemo sve više i više svakog mjeseca. U trećem kvartalu će BDP biti najviši u istoriji čovječanstva. I vi ćete vidjeti da će se sve srediti”, rekao je Tramp u intervjuu za Vašington post, a prenosi TASS.

On je rekao da je ekonomija „najbolja platforma“ za pobjedu.

Analitičari upozoravaju da će mnogo toga u budućnosti zavisiti od epidemiološke situacije u SAD, ali konjukturni pokazatelji u toj zemlji trenutno su iznenađujuće dobri i mnogo bolji od očekivanja, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

Američka privreda zaposlila je u maju dodatnih 2,5 miliona ljudi, a stopa nezaposlenosti je pala na 13,3% pošto je u aprilu iznosila 14,7%.

Prihodi trgovina na malo i restorana u maju su u odnosu na april porasli za 17,7% iako su i dalje za 6% niži nego u maju 2019. godine.

Broj građevinskih kredita raste već jedanaestu nedjelju zaredom i dostiže najviši nivo u dužem nizu godina: stari krediti refinansiraju se jeftinijim, a raste i tražnja za kućama.

Šef Feda Džerom Pauel ocijenio je da bi pad američkog BDP-a u drugom kvartalu 2020. godine mogao da iznosi 20%, dok 64 ekonomista koje je anketirao Wallstreet Journal prognoziraju pad od čak 32%.

Ali, po mišljenju ekonomskog savjetnika Bele kuće Lorensa Kudloa, oporavak u drugoj polovini godine biće brz uz rast od 20%.

Izvor: Ekonomskevesti.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *