Raaste cijena nafte, “brent” stigao do 42 dolara po barelu

Dodajte komentar

Cijene nafte su ojačale danas za više od 1 odsto, nastavljajući rast zabilježen na prethodnoj trgovinskoj sesiji, nakon što su proizvođači i saveznici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) obećali da će ispuniti obaveze o smanjenju isporuka.

Cijena fjučersa sjevernomorske nafte brent je napredovala za 61 cent ili 1,5 odsto, na 42,12 dolara za barel jutros u 6,39 časova po GMT, na najviši nivo u posljednjih više od nedjelju dana, prenosi Rojters.

Fjučersi sirove američke nafte WTI ojačali su za 60 centi ili 1,5 procenata, na 39,44 dolara za barel. Oba tipa “crnog zlata” u četvrtak su zabilježila povećanje cijene od oko 2 odsto u četvrtak, i na putu su da registruju nedjeljni dobitak od gotovo 9 procenata.

Tržišne aktere su ohrabrili planovi Iraka i Kazahstana da neutralištu svoju preveliku majsku proizvodnju smanjenjem isporuka u narednom periodu.

Ta obećanja su dvije zemlje dale na sastanku odbora nadležnog za praćenje poštovanja dogovorenih kvota članica OPEK-a i njenih saveznika, neformalnog saveza nazvanog OPEK+.

Pored toga, saopštenja globalnih trgovaca naftom, kompanija Vitol i Trafigura, o oporavku potražnje za naftom u junu, koja je prenio Blumberg, takođe su podržala tržišno raspoloženje.

Trgovci su ovog puta odlučili da ignorišu informacije o povećanju američkih zaliha nafte, koje su dostigle novi rekord.

Zalihe nafte u SAD su porasle za 1,2 miliona barela prošle sedmice, na 539,3 miliona barela, dok su analitičari u anketi Rojtersa predviđali pad od 152.000 barela.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *