Odluke koči blokada Kneževićeve imovine

Dodajte komentar

Ponovljena skupština akcionara Montenegroberze zakazana je za 9. jul, kada bi dioničari trebalo da se izjasne o prošlogodišnjem poslovanju, predlogu Odbora direktora o raspodjeli većeg dijela neto dobiti za 2019. godinu u iznosu od oko 160 hiljada eura, ali i o predlogu da berza otkupi 340 sopstvenih dionica (9,99 odsto) po nominalnoj cijeni od 600 eura.

Prvi sastanak akcionara berze zakazan 10. juna je odložen zbog nedostatka kvoruma, a drugi može biti uspješan, prema odredbama Zakona o privrednim društvima, jedino ukoliko se pojave predstavnici 33 odsto upisanih vlasnika berze.

Pošto je iz više razloga suspendovano pravo glasa 57 odsto vlasnika berze, na prvom sastanku pojavilo se tek nešto manje od 36 odsto vlasnika berze, a bilo je potrebno više od polovine.

Teškoća je što je pojedinačno najveći vlasnik Montenegroberze sa 33,55 odsto akcija – otvoreni investicioni fond Atlas Mon ostao bez banke depozitara, a imovina mu je ostala zarobljena i blokirana u Invest banci Montenegro u stečaju. Zbog istrage Specijalnog državnog tužilaštva protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića blokirana je njegova imovina, kao i trećeg po veličini akcionara berze – CG brokera (jer Atlas grupa ima 52 odsto), koji posjeduje 17,26 odsto akcija berze. Iz istih razloga suspendovano je pravo glasa Atlas grupe koja je četvrti po veličini vlasnik berze sa 6,17 odsto dionica. Berza ima ukupno 17 vlasnika, a drugi po veličini vlasnik je Borsa Istanbul sa 24,43 odsto akcija. CKB ima 4,88 odsto, a Prva banka 3,73 odsto vlasništva. Prema predlogu Borda berze iz neraspoređene dobiti trebalo bi da se isplati dividenda akcionarima u bruto iznosu 153.045 eura, odnosno 45 eura po akciji. Predložena je i isplata nagrade menadžmentu i zaposlenima u bruto iznosu od 6.000 eura.

“Neto dobit koju je Montenegroberza ostvarila za poslovnu 2019. iznosi 225.948 eura. U svijetlu kovid-19 pandemije i znatne neizvjesnosti u pogledu budućih uslova poslovanja, predložena je isplata dividende akcionarima u bruto iznosu od 153.045 eura, što predstavlja oko 40 odsto od ukupnog iznosa neraspoređene dobiti”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloga odluke.

Nakon isplate dividendi akcionarima i nagrada menadžmentu i zaposlenima, preostaće 223.681 euro neraspoređene dobiti što je, tvrde iz berze, “dobra garancija održavanja poslovne stabilnosti i daljeg razvoja, kao i potrebne likvidnosti poslovanja”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *