Nezaposleni da se okrenu crnogorskom tržištu, poslodavci da ukažu povjerenje domaćoj radnoj snazi

Većim zapošljavanjem domaćih radnika, nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, studenata i učenika na sezonskim poslovima značajno bi se doprinijelo rastu priliva sredstava u budžet, pogotovo u periodu kada je zbog novonastale situacije sa korona virusom, znatno smanjen prostor za nova zapošljavanja i mogućnost angažovanja radne snage iz inostranstva. To je poručeno sa Panela “Zaposlimo domaće” koji su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje.

“Izvjesno je da će usljed pandemije virusa korona, turizam i sa njim povezane djelatnosti imati najveće gubitke, imajući u vidu da je ta privredna grana dominantno oslonjena na strane goste. Značajni izazov za turističku privredu i druge djelatnosti sezonskog karaktera je obezbijediti kvalitetne sezonske radnike. Prethodnih nekoliko godina oko dvije trećine njih je angažovano sa tržišta rada država u regionu, najčešće iz Srbije, BiH, Makedonije, Kosova… Međutim, ove godine ta mogućnost je puno manja zbog smanjene mobilnosti radnika u regionu, usljed epidemije”, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

U ovim okolnostima, ističe on, očekuje se da se poslodavci orjentišu na domaće radnike, prije svega na nezaposlene sa evidencije Zavoda, studente i učenike.

“Aktuelni i sve izvjesniji budući poremećaji na tržištu rada ukazuju da je to najbolja odluka, koja ima pri tome i višestruke koristi za ekonomiju i standard stanovništva. Zato pozivam poslodavce i nezaposlene da iskoriste ovu priliku i na duži rok sklope partnerstvo, na zajedničku korist. Takođe, pozivam ih da iskoriste resurse Zavoda kao i programe i mjere aktivne politike zapošljavanja koje omogućavaju aktivaciju domaćih radnika i osposobljavanje za obavljanje poslova koji trebaju našoj privredi”, poručio je Purišić.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako je naveo, podržavaju zapošljavanje domaćih radnika jer se na taj način postižu puni socio –ekonomski efekti u ekonomiji.

“S jedne strane, rješava se socijalni status naših građana, smanjuje se rizik od siromaštva i isključenosti iz društva, pozitivno utiče na demografske procese i smanjuje pritisak na socijalne fondove države. S druge strane, poslodavci dobijaju sigurnost u poslovnim procesima na duži rok, zarađeni dohodak ostaje u Crnoj Gori, a društvo i ekonomija postižu optimalnije korišćenje resursa”, kazao je ministar.

Podsjeća da je Vlada donijela dva seta ekonomskih mjera u cilju olakšavanja života građana i pomoći privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima a čiji je bio očuvanje radnih mjesta i stvaranje pretpostavki za brži oporavak ekonomije i standarda svakog građanina i njegove porodice.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić napominje da se tržište rada mijenja i izuskuje drugačiji pristup.

“Okupili smo se s namjerom da pokušamo naći način kako da angažujemo što više domaćih radnika na sezonskim poslovima, tokom ove sezone. Važno je da im slobodna radna mjesta, prije svega, učinimo dostupnim. Od početka godine do danas raspisano je 3.120 oglasa za sezonsko zapošljavanje a oko 2.5 hiljade radnika na tim poslovima. Zato i ja, i ovom prilikom, šaljem apel i nezaposlenima i poslodavcima. Nezaposlenima da iskoriste šansu, da redovno prate oglase koje objavljujemo na sajtu i u sredstvima informisanja, i da se prijave se za sezonski rad. Važno je da osjete kako funkciniše tržište. Osim zarađenog novca mogu steći radno iskustvo i korisne radne navike”, istakao je Mustafić.

Dodaje da u uslovima opšte neizvjesnosti treba razumijeti i zabrinutost poslodavaca.

“Ipak ih pozivam da povjerenje ukažu – prvenstveno domaćim radnicima. U Zavodu imaju pouzdanog partnera. Stavljamo na raspolaganje i znanje i kapacitete kako bi, u najvećoj mogućoj mjeri, zajedno obezbjedili kvalitetne radnike. Veće radno angažovanje domaće radne snage u sezoni doprinijeće prilivu sredstava u budžet, što nam je svima, iskreno vjerujem, trenutno – veoma bitno”, kazao je Mustafić.

On smatra da bi Crna Gora trebala, u cilju očuvanja radnih mjesta, po uzoru na prakse turistički razvijenih zemalja iz okruženja uvesti kategoriju “stalnog sezonca”. Ta, kako je rekao, svojevrsna podrška sezonskim radnicima, omogućila bi njihovo vezivanje za poslodavce, tokom cijele godine, što bi bio snažan stimulans da ostanu u državi.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović podsjeća da i pored velikog broja nezaposlenih ima i dosta upražnjenih slobodnih radnih mjesta.

“Domaća radna snaga je sistemski nosilac određene privredne grane. Zato je ovo i upozorenje i prilika da se svi okrenemo domaćim radnicima i da im ukažemo povjerenje. Vjerujem da ćemo kao dominantno turistička destinacija, u granicama realnog, znati da iskoristimo šansu ovolj ljeta”, naveo je Davidović.

Check Also

I u krizi depoziti stabilni

Dinamika kretanja depozita tokom godine korespondira sa početkom pandemije, kao i lošijim rezultatima turističke sezone, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *