Marojević: Konkurenti preuzimaju naše goste

Dodajte komentar

Ove sezone ne može se očekivati značajan broj turista iz Zapadne Evrope, s obzirom na unutrašnju zatvorenost EU i preporuka građanima da ljetuju u svojim zemljama – kazala je Ana Marojević, izvršna direktorica kompanije „Fly Montenegro“ koja se bavi avio-saobraćajem i dovođenjem gostiju iz Kine.

– Tržišta koja su perspektivno otvorena za nas su Ukrajina, Bjelorusija, Rusija, Izrael, zemlje Balkana, Češka, Poljska, Mađarska. Da li će se i u kojem obimu realizovati aranžmani iz ovih zemalja zavisi od preciznog datuma otvaranja naših granica za turiste sa tih tržišta – kazala je Marojević za Pobjedu i dodala da potvrđeni aranžmani i za njih organizovani letovi nijesu realizovani zbog neotvaranja naših granica.

– Letovi iz Bjelorusije, planirani od 16. i 23. juna, preusmjereni su na Albaniju, dok realizacija letova od 1. jula zavisi od otvaranja granica. Ključno je utvrditi precizan datum otvaranja granica kako bi se spriječilo odlivanje naših turista na druga tržišta – potencira Marojević i ističe da su avio-kompanije spremne.

– Ako se prije otvorimo, možemo očekivati kakvu-takvu posjetu i djelimično spašenu sezonu. Što bude manji pad prihoda, šanse za oporavak ekonomije, koja zavisi od turizma i usluga, će biti veće – poručila je Marojević.

Kako je istakla, specifičnost njihovog poslovanja je u vezanosti za avio-saobraćaj i za kinesko tržište. – Iako je mjerama protiv pandemije naše poslovanje zaustavljeno posljednja tri mjesec a nijesmo dali otkaz nijednom zaposlenom – tvrdi Marojević i ističe da su formirali obučen i specijalizovan tim i da im je stalo da sačuvaju ljudske resurse. Ona smatra da su konkurentna tržišta već u prednosti u odnosu na nas. – Već nam preuzimaju dio turista koji su inače tradicionalno naši gosti i već su kupili aranžmane za Crnu Goru. Da se razumijemo, prioritetna je zaštita zdravlja našeg stanovništva, ali očigledno postoje mehanizmi kontrole koje primjenjuje većina zemalja, koji podrazumijevaju zaštitu zdravlja stanovnika ali i dolazak turista – kazala je Marojević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *