Gubitak grčkog turizma procijenjen na deset milijardi eura

Dodajte komentar

Gubitak grčkog turističkog sektora u ovoj godini će zbog pandemije iznositi oko deset milijardi eura, procijenila je revizorska kuća Ernst and Young (EY).

Istovremeno, očekuje se da će grčki hotelijeri pretrpjeti štetu od 4,46 milijardi eura, odnosno 3,26 milijarde za sezonske i oko 1,2 milijarde kod hotela koji rade cijele godine, prenosi B92.

Na osnovu podataka Svjetskog savjeta za putovanje i turizam (WTTC), analitičari EY zaključili su da će posljedice pandemije koronavirusa biti pet puta gore nego 2008. godine na vrhuncu krize.

Prema njihovoj studiji, vrijednost turističkih dobara i usluga pašće sa 22 milijarde eura u prošloj godini na 14 milijardi po osnovnom scenariju, odnosno 12 milijardi po najgorem, ili 16 milijardi po najboljem scenariju.

U izvještaju se dodaje da se, prema sva tri scenarija, najveći pad očekuje u drugom kvartalu godine kao i da će iznositi od 41 do 53 odsto.

Prema analitičarima EY, eventualno produženje turističke sezone neće nadoknaditi gubitke, ali dobro regulisanje epidemiološke situacije u Grčkoj u prethodnom periodu moglo bi da joj pruži izvjesnu prednost na turističkom tržištu ubuduće.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *