Tržišta: Pad indeksa, prijeti drugi talas koronavirusa

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše drugog talasa širenja koronavirusa, pa su splasnule nade u brzi oporavak ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,75 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,1 i 0,9 posto.

Nakon snažnog rasta početkom nedjelje, jutros su azijske berze pod pritiskom, kao i juče Wall Street.

Na najvećoj svjetskoj berzi Dow Jones i S&P 500 indeks pali su jer rastu zabrinutosti ulagača zbog snažnog rasta broja zaraženih koronavirusom u najmanje šest saveznih država SAD-a.

Pritom je u Oklahomi zabilježen rekordni skok broja novozaraženih, a snažnije nego prethodnih dana porastao je i broj novozaraženih u Kaliforniji, Teksasu, Floridi, Arizoni…

Zbog toga su američki terminski indeksi trenutno u minusu oko 1 posto, što znači da bi cijene dionica na Wall Streetu mogle pasti i na početku današnjeg trgovanja.

Ulagače zabrinjavaju i vijesti iz Pekinga u kojemu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih. Zbog nove pojave koronavirusa, na aerodromima glavnog grada Kine otkazano je u srijedu više od hiljadu letova, zatvoreni su neki dijelovi grada, kao i škole. Rastu i strahovanja od širenja na druge dijelove Kine.

„Veliki je udarac za tržišta da Kini prijeti drugi talas, dok se još nedavno činilo da je uspješno savladala širenje virusa. Zabrinjava i rast broja novozaraženih u mnogim američkim saveznim državama”, kaže Norihiro Fujito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *