Mastercard će Amazon korisnicima omogućiti tokenizaciju i digitalizaciju fizičkih kartica

Dodajte komentar

Sve više potrošača kupovinu obavlja online – od nabavke namirnica, preko dostave hrane, do kupovine kućnih potrepština, odjeće i zabave; pritom trgovci sve veću pažnju posvećuju omogućavanju besprekornog korisničkog iskustva.

Kako bi online kupnja prošla što bezbrižnije, Mastercard će Amazon korisnicima u 12 zemalja diljem Sjeverne i Latinske Amerike, Bliskog istoka i Evrope omogućiti tokenizaciju i digitalizaciju fizičkih kartica, čime se sprečava izlaganje korisničkih podataka i osigurava dodatna sigurnost transakcije. Na taj način, podaci o plaćanju su jedinstveni za svaku pojedinačnu transakciju i može ih koristiti samo trgovac koji je to zatražio. Amazon će početi koristiti Mastercardovu platformu tokenizacije kroz 2020. godinu.

Amazon i brojni drugi trgovci širom svijeta koriste Mastercardovu platformu tokenizacije kako bi omogućili da kartice koje korisnici čuvaju u sistem uvijek budu ažurirane. Za razliku od fizičkih kartica, tokeni ne ističu – jednom kada se korisnički podaci unesu, čak i kada korisnici dobiju novu fizičku karticu od svoje banke, oni se automatski ažuriraju. Tako se otklanjanju potencijalne poteškoće s ponovnim unosom brojeva kartice ili problemi prilikom obavljanja transakcije.

Tokenizacija omogućava besprekorno korisničko iskustvo stvaranjem vizualnih znakova, tj. prikazom poznate kartice koja uliva povjerenje u željeni način plaćanja. Prema istraživanju kompanije Mastercard, 80% korisnika kartica vjerovatno će obaviti kupovinu nakon što se pokaže slika njihove odabrane kreditne kartice.

U 2020. godini potrošači širom svijeta ubrzano prelaze na digitalna plaćanja. Ta promjena u navikama potrošača navodi trgovce da iskustvo kupovine učine što jednostavnijim i praktičnijim. Mastercard Digital Enablement Service (MDES) platforma omogućava besprekorno iskustvo kupovine, uklanjajući potencijalne poteškoće prilikom upravljanja s podacima s kartice i smanjujući stopu napuštanje kupovine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *