Golubović: Plav na putu razvoja, Bijelo Polje za primjer

Dodajte komentar

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović boravio je u Plavu i Bijelom Polju.

Tokom sastanaka sa predsjednicima opština Mirsadom Barjaktarevićem i Petrom Smolovićem, njihovim najbližim saradnicima i privrednicima, bilo je riječi o mogućnostima jačanja saradnje, u cilju unapređenja uslova za poslovanje.

Golubović je prezentovao brojne i značajne aktivnosti Komore, asocijacije koja je institucionalni partner donosilaca odluka na državnom i lokalnom nivou, a kojima daje doprinos privrednom razvoju Crne Gore.

Posebno je apostrofirana uloga u donošenju regulative koja se odnosi na poslovni ambijent, te da predstavnici Komore participiraju u radnim grupama za izradu propisa, Vladinim komisijama i drugim tijelima.

“Komora snažno promoviše i doprinosi internacionalizaciji poslovanja crnogorskih kompanija povezujući ih sa inostranim partnerima tokom sajmova i poslovnih foruma koje organizuje. Zalaže se za bolju poziciju domaćih proizvoda na tržištu, realizujući projekte “Dobro iz Crne Gore”, “Kupujmo domaće” i “Domaći ukusi”. Partner je u reformi sistema obrazovanja po mjeri privrede. Aktivno promoviše i doprinosi realizaciji dualnog obrazovanja kod poslodavaca, stipendira učenike za stručna i deficitarna zanimanja”, navodi se u saopštenju.

Prezentovane su i aktivnosti Privredne komore za vrijeme epidemije bolesti Covid-19.

Komora je, u saradnji sa nadležnima, doprinijela da se otklone brojni izazovi sa kojima su se suočili privredni subjekti. Kreirala je online upitnik, otvorila call centar, putem kojih je dobijala zahtjeve kompanija i adresirala ih prema državi, doprinosila stabilnosti tržišta, dala značajan doprinos kreiranju mjera podrške ekonomiji. Poseban akcenat stavljen je na predstojeći treći paket mjera podrške ekonomiji, u čijoj izradi je ova asocijacija aktivno učestvovala. Mjere će imati sanaciono-razvojni karakter, a u njihovoj realizaciji istaknutu ulogu imaće Investiciono razvojni fond i poslovne banke.

Savjetnica predsjednika Komore Nina Drakić prezentovala je analize poslovanja privrednih subjekata koje je Komora uradila za sve lokalne samouprave.

Plav na putu razvoja

U Analizi poslovanja za Plav navodi se da je završne račune za 2019. godinu predalo 80 privrednih subjekata 18,4 odsto više u odnosu na 2018. Najviše ih je u trgovini, uslugama smještaja i ishrane, saobraćaja i skladištenja, te prerađivačkoj industriji. Privredni subjekti sa teritorije opštine Plav u 2019. godini iskazali su ukupan prihod od 6,6 miliona eura, a dobit od 0,5 miliona. Neto rezultat privrede Plava u 2019.  iznosio je 0,3 miliona eura.

Predsjednik Opštine i prvi čovjek lokalnog parlamenta dijele ocjenu da je Plav na putu razvoja.

“U odnosu na prethodni period, ovo je Periklovo zlatno doba Plava. Mnogo je urađeno na ovom prostoru i zahvalnost dugujemo nosiocima najviše državne vlasti koji podržavaju razvoj naše opštine”, rekao je predsjednik Skupštine Plava Šefket Jevrić.

Za dalji razvoj Plava ključna je realizacija dva projekta, navode predstavnici Opštine.

“Riječ je o izgradnji magistralnog puta Plav-Dečani i revitalizaciji Plavskog jezera koje je simbol opštine. Magistralni put vrijedan 20 miliona eura sa tunelom značiće otvaranje naše opštine prema Kosovu, doprinijeće proizvodnim i trgovinskim relacijama te valorizaciji turističkih potencijala planine Bogećivica koja je osam mjeseci pod snijegom. Kosovo će do kraja godine asfaltirati dio puta sa njihove strane, a mi ćemo do tada, nadamo se, završiti projekat. Mi izgradnju puta zovemo projektom vijeka a kosovska strana putem života”,  rekao je Barjaktarović.

Golubović je ocijenio da navedeni projekti imaju i širi značaj.

“Vaši projekti doprinose razvoju cijele naše zemlje i siguran sam da ćete dobiti podršku države za njihovu realizaciju”, rekao je
Golubović.

Privrednici su ukazali na izazove sa kojima se srijeću u poslovanju. Drvoprerađivači su potencirali nedostatak drvne sirovine zbog nemogućnosti dobijanja koncesija u konkurenciji sa velikim firmama. Veliki dio šume na ovom području potpada pod nacionalni park, a ostatak najčešće dobijaju veći drvoprerađivači iz drugih opština. Zbog izostanka sirovine nijesu im primamljivi krediti koji se nude kroz mjere podrške ekonomiji.

“Tražimo model da Plavljani koriste plavske šume”,  zahtjev je privrednika.

Podršku imaju od organa lokalne samouprave, koja se zalaže za izmjenu zakonske regulative u ovom pravcu.

Drvoprerađivači traže, između ostalog, da im se drveće izvaljeno usljed prirodnih uticaja dodijeli kao sirovina za njihovu djelatnost.

Predstavnici poslovne zajednice smatraju da je u Crnoj Gori potrebno subvencioniranje nerazvijenih opština, po uzoru na Njemačku ili Austriju. Razvoj start-apova mogao bi da se pomogne njihovim oslobađanjem od poreza u prvim godinama poslovanja.

Golubović smatra da bi privrednici lakše mogli do koncesija ukoliko se udruže u klaster. Drvoprerađivače Plava je pozvao da se aktivno uključe u rad Odbora udruženja šumarstva, drvoprerađivačke i grafičke industrije Privredne komore.

Bijelo Polje za primjer

Bijelo Polje je opština sa povoljnim poslovnim ambijentom što dokazuje i BFC sertifikat koji su dobili prvi u Crnoj Gori.

“Realizujemo 136 projekata u našoj opštini. Intenzivno unapređujemo poslovni ambijenta i u prilog tome govori što smo opštinske takse sveli sa 64 na svega 14”,  istakao je predsjednik Opštine Petar Smolović u razgovoru sa delegacijom Privredne komore i predstavnicima poslovne zajednice Bijelog Polja.

U delegaciji Komore bili su Golubivić,  potpredsjednica Ljiljana Filipović, savjetnica predjsednika Nina Drakić i sekretar Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Goran Popović.

Smolović je ukazao da je Ekonomski savjet Opštine značajan činilac u donošenju odluka koje se tiču privrednika.

Kriza je, navodi on, uzdrmala Opštinu, ali je ona i dalje finansijski stabilna. Da bi umanjila posljedice korona krize na lokalne privrednike, Opština je donijela 11 mjera podrške. Među njima je i oslobađanje ugostiteljskih objekata od taksi na terase do kraja godine.

“Čestitam vam na održivosti finasija, postignutim rezultatima i BFC sertifikatu. Vi predstavljate primjer za ostale lokalne samouprave”, rekao je  Golubović.

U Bijelom Polju, prema podacima Poreske uprave, završne račune podnijelo je 885 privrednih subjekata, 21,2 odsto više nego 2018. godine. Najviše ih je u trgovini, stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i uslugama smještaja i ishrane. Privredni subjekti sa teritorije opštine Bijelo Polje u 2019. iskazali su ukupan prihod od 296 miliona eura, 12,4 odsto više nego 2018.

Drvoprerađivači su tokom sastanka istakli da su zbog korona-virusa i poremećaja na tržištu nezavidnoj situaciji. Da bi kompanija Pelengić stavila u funkciju proizvodnje peleta novu drobiličnu mehanizaciju, neophodna im je trafostanica koja prostornim planom nije predviđena u njihovoj poslovnoj zoni, saopštio je njen predstavnik Goran Radović.

Hasan Ramović, iz Puta Gross, smatra da poljoprivreda na području Bijelog Polja ima snažan razvojni potencijal, ali je neophodno da postoji otkupni centar koji bi voće i povrće sa ovog područja plasirao ka drugim regijama i inostranstvu. Sa tim se saglasio potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović.

“Poljoprivreda je uz turizam strateška grana razvoja Bijelog Polja. Svjesni smo da nikad nije bio veći agrobudžet ali to ne znači mnogo ako ne postoji otkupni centar”,  smatra Bećirović.

Hilmija Franca, vlasnik Mesoprometa, izrazio je zahvalnost za mjere podrške ekonomiji tokom korona-krize, te ocijenio da će treći paket biti kvalitetan podsticaj razvoja proizvodnje i privrede u cjelini.

Neđeljko Jeremić, iz Lu Monte, založio se za smanjenje poreza na turističke usluge sa 21 na sedam odsto, za hotele svih kategorija.

Džemal Ećo, iz Drvexa, ocijenio je velikim problemom sjevera iseljavanje stručne radne snage.

Nemša Omerhodžić, Mercator International, smatra da država treba da stimuliše privredu tako što će u prvim godinama preuzimati plaćanje doprinosa na zarade novozaposlenih.

Privrednici su naglasili da Bijelom Polju nedostaju tapetari, grafičari, stolari, vodoinstalateri i brojne druge zanatlije a
rješenje vide u podsticajima koje nudi dualni sistem obrazovanja.

Siva ekonomija je i na ovom sastanku ocjenjena kao jedan od glavnih izazova za privrednike.

Potpredsjednica Komore Ljiljana Filipović smatra da veći broj privrednika koji su predali finansijske izvještaje za 2019, u odnosu na prethodnu, ukazuje na pozitive pomake u borbi protiv sive ekonomije. Ona je prenijela privrednicima Bijelog Polja zaključke sa nedavno održane sjednice OU turizma i ugostiteljstva Privredne komore u kojima se između ostalog traži utvrđivanje datuma otvaranja granica za turiste i dodatni napori da se zadrži stručna radna snaga.

Golubović je pozvao poljoprivredne proizvođače ovog kraja da se registruju, te najavio da će uskoro moći da plasiraju proizvode preko komorskog projekta Agroberza.

Na kraju sastanaka, naglasio je da je Komora, kao i do sada, otvorena za sve inicijative koje doprinose razvoju privrednih aktivnosti na području Plava i Bijelog Polja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *