Više od četiri i po miliona Italijana živi u apsolutnom siromaštvu

U Italiji milion i 700.000 porodica živi u krajnjem siromaštvu, što je oko 4,6 miliona ljudi, objavljeno je u njanovijem izvještaju Instituta za Statistiku (ISTAT), a prenosi dnevni list katoličkih biskupa Avenire.

Među siromašnima jedna trećina su muškarci i žene iznad 65 godina koji nemaju dovljno novca da plate stanarinu ili račune. Od 10 italijanskih penzionera, šest ima penziju manju od 750 evra.

Prema statističkim podacima, milion i 137 djece živi u apsolutnom siromaštvu, a procentualno siromaštvo pogađa još više djecu stranaca koji žive i rade u Italiji.

Među siromašnima je i više od 50.000 takozvanih nevidljivih, to jest osoba koje žive na ulici, a među njima polovina su stranci, osam od deset su muškarci, a među njima i česti slučajevi razvedenih očeva koji nakon razvoda ostaju bez stana, često gube posao i završavaju na ulici.

Proslije godine siromaštvo koje pogađa pojedince je smanjeno procentualno u odnosu na 2018. godinu zahvaljujući uvođenju takozvanog osnovnog prihoda, (redito di citadinanca) uvedenog na insistiranje partije “Pokret pet zvjezdica”.

Statistički podaci se odnose na prošlu godinu, ali se u izvještaju ističe da je situacija pogoršana u ovoj godini zbog pandemije virusa korona.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *