Više od četiri i po miliona Italijana živi u apsolutnom siromaštvu

Dodajte komentar

U Italiji milion i 700.000 porodica živi u krajnjem siromaštvu, što je oko 4,6 miliona ljudi, objavljeno je u njanovijem izvještaju Instituta za Statistiku (ISTAT), a prenosi dnevni list katoličkih biskupa Avenire.

Među siromašnima jedna trećina su muškarci i žene iznad 65 godina koji nemaju dovljno novca da plate stanarinu ili račune. Od 10 italijanskih penzionera, šest ima penziju manju od 750 evra.

Prema statističkim podacima, milion i 137 djece živi u apsolutnom siromaštvu, a procentualno siromaštvo pogađa još više djecu stranaca koji žive i rade u Italiji.

Među siromašnima je i više od 50.000 takozvanih nevidljivih, to jest osoba koje žive na ulici, a među njima polovina su stranci, osam od deset su muškarci, a među njima i česti slučajevi razvedenih očeva koji nakon razvoda ostaju bez stana, često gube posao i završavaju na ulici.

Proslije godine siromaštvo koje pogađa pojedince je smanjeno procentualno u odnosu na 2018. godinu zahvaljujući uvođenju takozvanog osnovnog prihoda, (redito di citadinanca) uvedenog na insistiranje partije “Pokret pet zvjezdica”.

Statistički podaci se odnose na prošlu godinu, ali se u izvještaju ističe da je situacija pogoršana u ovoj godini zbog pandemije virusa korona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *