Sindikati da objasne radnicima zašto nije usvojen Zakon o PIO

Dodajte komentar

Socijaldemokratska partija pozvala je predstavnike reprezentativnih sindikata da hiljadama radnika, koji čekaju penziju, objasne da li su i zašto gubili vrijeme u razgovorima sa predstavnicima Vlade koji očigledno nijesu namjeravali da usvoje inovirani Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Zamjenik predsjednika SDP-a, Raško Konjević kazao je da lideri sindikata imaju posebnu odgovnornost zbog neispunjenog obećanja prema hiljadama radnika da će Zakon o PIO, koji bi bio povoljniji za buduće i sadašnje penzionere od sadašnjeg zakonskog okvira, biti usvojen ove godine.

Iz SDP-a su podsjetili da je obećano i da će se to zakonsko rješenje primjenjivati retroaktivno od januara, iako sredstva za njegovu primjenu nijesu predviđena u budžetu za ovu godinu.

“SDP poziva ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića i potpredsjednika Vlade, Milutina Simovića da javno objasne zašto skoro dvije godine obmanjuju radnike i penzionere i u zabludu dovode hiljade ljudi koji su čekali ovaj zakon da bi podnijeli zahtjeve za odlazak u penziju”, rekao je Konjević.

On je naveo da vladajuće partije, nažalost, već devet mjeseci odbijaju da usvoje zakon koji je u proceduri i dogovoren je između socijalnih partnera, a predložio ga je klub poslanika SDP-a.

“Nažalost, Vlada i vladajuće partije već skoro godinu odbijaju zahtjev Socijalnog savjeta da Zakon o PIO bude hitno usvojen, i pored toga što je na čelu Savjeta resorni ministar Purišić”, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, da je potreba za donošenjem inoviranog Zakona o PIO ogromna, potvrdila je kampanja SDP-a Pravo na sigurnu starost, u okviru koje je nekoliko hiljada građana, za 20-ak dana, u skoro svim crnogorskim gradovima potpisalo peticiju za hitno donošenje tog zakona.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *