Rimac ubrzano proizvodi prototipove C_Two, isporuke kupcima u 2021.

Rimac Automobili otkrili su sljedeću fazu u razvoju C_Two električnog super sportskog automobila – novu proizvodnu liniju.

U nedavno otvorenom proizvodnom pogonu kompanije Rimac u Velikom Trgovišću, linija će ubrzati proizvodnju C_Two prototipova potrebnih za konačnu validaciju i testiranje nužnih za homologaciju širom svijeta, izvijestio je novac.hr.

Sastavljanje svakog C_Two automobila trajaće otprilike pet sedmica, skraćujući vrijeme proizvodnje na pola u poređenju s principom statične proizvodnje izvan proizvodne linije, koju koriste pojedini drugi proizvođači supersportskih automobila.

Novi proces u punom će kapacitetu omogućavati izgradnju četiri finalna proizvodna vozila mjesečno. Ipak, u Rimcu postupak proizvodnje započinje znatno ranije prije samog sklapanja gotovih komponenti na liniji, budući da se veliki broj komponenti i sistema proizvodi u fabrici u Svetoj Nedelji i Velikom Trgovišću, nakon čega se isporučuje do linije montaže vozila.

Do sada je Rimac proizveo četiri C_Two prototipa, a do završetka procesa testiranja i homologacije potrebno ih je još trinaest, nakon čega slijedi još deset automobila iz pred-serije, koji će se većim dijelom proizvesti ove godine.

Potpuni postupak homologacije bez ikakvih prečaca, od prvih koncepata, preko potpunih prototipova do automobila na putu je trogodišnji proces.

Uvođenjem nove proizvodne linije, Rimac Automobili prve će automobile kupcima isporučiti 2021., za razliku od originalnog plana prije COVID-19 krize koji je predviđao isporuke 2020. Finalni dizajn i ime automobila biće otkriveni ove godine.

– Naporno smo radili na tome da C_Two dovedemo do faze u kojoj je sada i želimo omogućiti da naši kupci širom svijeta mogu iskusiti performanse potpuno električnog automobila od 1914 konjskih snaga čim prije. Odabrali smo put “pune globalne homologacije”, bez prečaca, za koju izvodimo strogi postupak razvoja i testiranja, uključujući mnoge “crash testove” koji zahtijevaju mnoge različite prototipove, od kojih svaki ima svoju svrhu, rekao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor, Rimac Automobili.

Rimac C_Two obećava maksimalnu brzinu od 412 km/h, vrijeme ubrzanja od 0-62mph (100km/h) za 1,9 sekundi i vrijeme ubrzanja od 0 – 161 km/h (100 mph) od 4,3 sekunde.

Ove izuzetne performanse postavljene su kao ambiciozni ciljevi Rimac tima s prvom najavom C_Two automobila 2018., a zahvaljujući opsežnom razvoju i testiranju automobila, inženjeri su uvjereni da će ciljevi biti i ispunjeni.

Paralelno s razvojem C_Two, Rimac nastavlja da raste, pa je tako Porsche povećao svoj vlasnički udio u kompaniji na 15,5%, dok je Hyundai Motor Group uložio 80 mil EUR, pridruživši se tako dugom popisu već etabliranih klijenata i partnera Rimca kao što su Koenigsegg, Automobili Pininfarina i Aston Martin.

Check Also

MER: Intenzivira se rad na Garanciji za mlade na Zapadnom Balkanu

Po uzoru na slične šeme u državama članicama EU, Garancija za mlade opredijeljena je da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *