Otkriven prvi lijek koji spašava živote oboljelih od koronavirusa – jeftin je i dostupan

Dodajte komentar

Riječ je o kortikosteroidu koji je odavno poznat u terapiji bolesti poput KOPB-a, astme, pa čak i kod alpinista kojima pluća stradaju na velikim nadmorskim visinama i niskim temperaturama.

Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu lijek koji bitno smanjuje smrtnost teško oboljelih od koronavirusa, pronašli su na neuobičajenom mjestu, među već postojećim, jeftinim i lako dostupnim tretmanima. Univerzitet je na svojim stranicama objavilo rezultate naučnika da je Dexamethasone smanjio smrtnost promatranih pacijenata na aparatima za vještačko disanje za čak jednu trećinu, odnosno za jednu petinu smrtnost kod pacijenata koji su samo primali kiseonik, prenosi N1.

Univerzitet unavodi da su naučnici primijenili lijek na 2014 pacijenata koje su posmatrali, te da koristi od dexamethasona nisu uočene samo kod pacijenata koji nisu bili u tako teškom stanju da im treba strojna pomoć pri disanju ili pak kiseonik. Istraživanjem se zaključilo da u opštoj populaciji oboljelih ovaj preparat može spriječiti, statistički gledano, život svakog osmog pacijenta na aparatima za disanje, odnosno život svakog 25. koji mora primati kieonik.

Teška klinička slika kod zaraženih virusom Sars-Cov-2 nastaje, kako se do sada istražilo, uslijed citokinske oluje u organizmu, pri čemu pacijenti čak i ako prežive, u nekima od najtežih slučajeva trpe posljedice „pluća uništenih do neprepoznatljivosti”. Neki preživjeli zbog toga trebaju čak i transplantaciju nakon što su tehnički ozdravili od koronavirusa. O tom dijelu učinkovitosti dexamethasonea po stanje oboljelih na stranicama univerziteta ne navode se uočene koristi.

„Dexamethasone je prvi lijek koji je pokazao da povećava stopu preživljavanja od Covid-19. To je krajnje važno otkriće”, kazao je Peter Horby, tamošnji profesor na katedri za zarazne bolesti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *