Monstat: Rast BDP u prvom kvartalu 2,7 odsto

BDP je u prvom kvartalu ove godine povećan 2,7 odsto, saopštio je Monstat uz pojašnjenje da se radi o preliminarnim podacima.

-Bruto domaći proizvod Crne Gore u I kvartalu tekuće godine iznosio je 913,1 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine bio 886 miliona eura-ć navodi se u saopštenju statistike,

Podaci pokazuju da je za tri mjeseca ove za 27 miliona eura veći BDP nego u istom periodu prethodne.

Iz statistiku su objasnili da je kvartalni BDP obračunat u tekućim i stalnim cijenama, primjenom potrošne metode.

-Prema prelimiranim rezultatima, u apsolutnom iznosu, stvoreno je dodate vrijednosti više za oko 27 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine- naveli sui z Monstata.

Značajan rast u prvom kvartalu zabilježen je u industrijskoj proizvodnji 12,9 odsto, od čega je u sektoru vađenja rude i kamena 21,3, u prerađivačkoj industriji 17 odsto i u sektoru snabdijevanje električnom energijom od 6,9 odsto.

– Realna stopa rasta prometa robe u trgovini na malo iznosila je 6,1 odsto, dok je vrijednost izvršenih građevinskih radova veća za 4,6 odsto u odnosu na I kvartal 2019. Poljoprivreda, mjerena vrijednošću otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, zabilježila je rast od 3,5 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prethodne- pojasnili sui z statistike.

Prihodi u turizmu su u prvom kvartalu pali 4,9 odsto i prema podacima Centralne banke iznosili su 45 miliona eura, što je za 2 miliona eura manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

-U prvom kvartalu zabilježen je i značajan pad broja prevezenih putnika na aerodromima od odsto. kao i pad broja dolazaka turista od 26,3 odsto i pad broja noćenja turista od 18,7 odsto u kolektivnom smještaju- objasnili sui z Monstata.

Ako proizvodnju sagledamo sa stanovišta tražnje odnosno potrošnje, preliminarni podaci za prvi kvartal 2020. Pojašnjavaju statističari, pokazuju da je međunarodna tražnja ostala gotovo na istom nivou.

-Ukupan uvoz robe i usluga povećan je za 0,1 odsto, dok je ukupan izvoz robe i usluga smanjen za -0,9 odsto. Bruto investicije su zabilježile stopu realnog rasta od 2,2 odsto- kažu u statistici.

Pozitivan doprinos rastu BDP-a u tržišnim cijenama dolazi i od naplaćenih poreza (PDV-a, akciza, carina).

– Prema podacima Ministarstva finansija porezi su naplaćeni u iznosu od 198,2 miliona eura, što je povećanje za 6 odsto. Prosječna neto zarada u I kvartalu iznosila je 524 eura i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bila je realno veća za 1,5 odsto- ističu iz Monstata.

Oni podsjećaju da će godišnji podaci BDP-a za 2019. godinu i preliminarni za II kvartal 2020. titi objavljeni 23. septembra.

Najveći rast u Irskoj a pad u Italiji

U prvom kvartalu ove godine, stopa realnog rasta BDP-a u EU (27) iznosila je -2,5 odsto.

– Irska je zabilježila najveći rast sa stopom rasta 4,6 odsto, Rumunija i Litvanija 2,4, a Mađarska 2,2 odsto. Najveći pad je u Italiji od 5,6 odsto, zatim Francuskoj 4,7, i Španiji 3,8 odsto. U državama regiona u I kvartalu zabilježen je rast od 5 odsto u Srbiji, Hrvatskoj 0,4, Sjevernoj Makedoniji 0,2, dok je u Sloveniji zabilježen pad od 2,3 odsto- navode iz Monstata.

Check Also

Treći oglas za predsjednika Privrednog suda

Sudski savjet raspisao je juče novi javni oglas za izbor predsjednika Privrednog suda Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published.