Mali dominiraju: Ovo su najkonkurentnije ekonomije

Dodajte komentar

Objavljena je godišnja rang-lista za 2020. najkonkurentnijih ekonomija svijeta koju već 32. godine priprema Svjetski centar za konkurentnost (IMD), a kojom su obuhvaćene 63 države.

Singapur je drugu godinu zaredom broj jedan. Od drugog do petog mjesta rangirani su DanskaŠvajcarska, Holandija Hong Kong.

Ovogodišnji rezultati su skup podataka prikupljenih 2019. godine i anketa s početka 2020. Izvještaj je pokazao ekonomsku snagu malih država koje su najbolje rangirane.

Arturo Bris, direktor IMD-a i profesor finansija, kaže:

„Prednost malih država u trenutnoj krizi dolazi od njihove sposobnosti da se bore protiv pandemije i njihove ekonomske konkurentnosti. Dijelom se mogu hraniti činjenicom da je lako naći društveni konsenzus.“

Uzročnici uspjeha Singapura su sjajni ekonomski rezultati koji proizlaze iz snažne međunarodne trgovine i investicija, te mjera zapošljavanja i tržišta rada. Stabilne performanse u obrazovnom sistemu i u tehnološkoj infrastrukturi – uključujući telekomunikacije, brzinu interneta i izvoz visoke tehnologije – također igraju ključnu ulogu, prenosi BiznisInfo.ba.

Inače, među prvih deset su još Švedska, Norveška, Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

Od zemalja našeg regiona na listi su se našli Slovenija (35) i Hrvatska (60).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *