Tramp: Povlačimo naše vojnike, dok Njemačka ne plati dugove NATO-u

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp potvrdio je da će SAD smanjiti svoj vojni kontingent u Njemačkoj. Kako vijest DPA prenosi Frankfurter algemajne cajtung, Tramp je u Bijeloj kući rekao da će taj broj biti smanjen sa 52 000 na 25 000.

Njemački mediji, medjutim, podvlače da se u Njemačkoj nalazi 34 500 američkih vojnika i 17 000 civila u vojnoj službi.

Razlog za ovu odluku je odbijanje Njemačke da poveća svoje izdatke za vojsku kako bi ostvarila cilj, koji je postavio NATO, da ti izdaci do 2024. godine budu najmanje 2% BDPa zemlje Njemačka, tvrdi Tramp, NATO-u duguje milijarde dolara.

Njemačka je značajno povećala vojne troškove, ali oni su 2019. godine iznosili 1,38% BDPa.

Drugi prigovor Njemačkoj tiče se njene energetske saradnje s Rusijom, a posebno gasovoda „Sjeverni tok 2“, koji SAD na svaki način pokušavaju da zaustave.

„Zašto Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara za energiju, a onda mi treba da štitimo Njemačku od Rusije? Kako to može da funkcioniše? To ne funkcioniše”, rekao je Tramp, prenosi portal Ekonomskevesti.com.

Prema posljednjim podacima, američki tečni gas dosta uspješno potiskuje ruski prirodni gas na evropskom tržištu, a u uslovima dramatičnog ovogodišnjeg smanjenja tražnje od 4%, kako prognozira Medjunarodna agencija za energetiku.

Tramp je izrazio nezadovoljstvo i trgovinskom politikom Njemačke prema SAD.

On je podsjetio da američki vojnici u Njemačkoj predstavljaju značajne potrošače.

„To su dobro plaćeni vojnici. Oni žive u Njemačkoj. Dosta svog novca troše u Njemačkoj”, rekao je Tramp.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *