Slovenski regulator produžio mjeru zapljene dionica Mercatora

Dodajte komentar

Slovenačka regulatorna agencija za tržište (AVK) potvrdila je u ponedjeljak da je produžila trajanje mjere zapljene Agrokorovih 69,57 posto dionica u trgovačkom lancu Mercator radi osiguranja naplate kazne od 53,9 miliona eura.

“Agencija AVK donijela je rješenje o produženju mjere zapljene dionica Mercatora radi osiguranja izvršenja na temelju odluke o prekršaju”, potvrdili su u AVK, a prenose slovenački mediji.

Kako pišu, takva odluka regulatora se očekivala nakon što je nedavno slovenački ustavni sud odbacio žalbu Agrokora na odluku prekršajnog suda u Ljubljani da je odluka slovenačkog regulatora za tržište o zapljeni dionica Mercatora kao sredstvu naplate kazne od 53,9 miliona eura bila zakonita.

Prva odluka AVK o zapljeni dionica radi naplate izrečene prekršajne kazne izrečena je krajem decembra prošle godine, a sada je produžena, što znači da je prijenos Mercatora na grupu Fortenova i dalje otežan, odnosno blokiran.

U slovenačkom regulatoru ne navode detalje svoje odluke, no mediji navode da se odluka regulatora prema zakonu nakon donošenja može još jednom produžiti za najviše za šest mjeseci pa bi mogla trajati ukupno godinu dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *