Američke kompanije (ipak) mogu da sarađuju sa kompanijom Huawei

Dodajte komentar

Iz SAD poručuju da će izmijeniti svoju odluku kojom se američkim kompanijama zabranjuje da rade sa kompanijom Huawei.

Ovo će omogućiti kompanijama iz SAD da rade na 5G standardima sa kineskim gigantom. Kako saznaje Rojters, Američko ministarstvo trgovine i druge institucije saglasne su sa dizanjem zabrane.

Ministar trgovine SAD, Vilbur Ros, potvrdio je ovu odluku.

“Sjedinjene Američke Države neće odustati od liderstva u globalnim inovacijama. Posvećeni smo zaštiti američke nacionalne bezbjednosti i interesa spoljne politike, pa ćemo podsticati američku industriju da se u potpunosti angažuje. Želimo da standardi SAD postanu i svjetski standardi”, rekao je Ros.

Kada je nekim američkim kompanijama 2019. godine bilo zabranjeno da dijele svoju tehnologiju sa kineskim firmama, stvorila se opšta zbrka zbog toga što nisu znali šta sve ova zabrana podrazumijeva. To je značilo i da ne znaju šta konkurencija radi, ali i da ne mogu da sarađuju na novim tehnologijama.

Konstatovano je da američko učešće u postavljanju standarda “utiče na budućnost 5G, autonomnih vozila, vještačke inteligencije i drugih visokih tehnologija”.

“Konfuzija koja traje još od 2019. godine doprinijela je isključenju američkih kompanija iz razgovora o tehničkim standardima, stavljajući ih u strateški nepovoljan položaj”, izjavila je je Naomi Vilson iz Savjeta industrije informacionih tehnologija.

Američki državni sekretar Mike Pompeo sastaće se ove nedjelje sa kineskim zvaničnicima na Havajima, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *