Šta nas je situacija sa virusom korona naučila?

Dodajte komentar

Početkom godine, iz daleke Kine, počele su da dolaze priče o novom, neistraženom virusu, koji se brzo širi i koji može biti smrtonosan. U tom trenutku većina nas je smatrala da nema razloga za brigu, jer smo na sigurnom, kao i da ništa ne može prekinuti uživanje u prazničnim čarolijama.

Međutim, radost je bila kratkog daha, nažalost. Kada je virus počeo da se širi Evropom, a novosti o njemu postale glavna tema svih vijesti, podijelili smo se u dvije grupe. U jednoj su bili oni koji su ležerno nastavili sa životom, bez pravljenja nekih značajnih promjena, i oni su uglavnom smatrali da će virus zaobići našu državu. Sa druge strane bili su oni koji su predviđali nešto mračniji scenario – u toj grupi bili su redovni posjetioci apoteka, sa spiskom na kojem su se nalazila isključivo sredstva za dezinfekciju, hirurške maske i zaštitne rukavice.

Sada, kada je epidemija prošla, uz nadu da ste dobro i da je sve u najboljem redu, kao i da se slična situacija neće ponoviti, ono što možemo da uradimo, jeste da izvučemo pouke koje će nam pomoći da se lakše vratimo u (novu) normalu, ali i da se snađemo u budućim kriznim situacijama.

„Počinjem od sjutra“

Pričali smo o tome koliko je važno postavljati ciljeve, a ako dijelite mišljenje sa nama, naročito ako spadate u grupu ljudi koja voli da planira na dugi rok i sebe smatrate majstorom organizacije života i vremena, vjerovatno vas rijetko šta može uhvatiti nespremne.

Ipak, ova situacija je sigurno bila izuzetak koji je uticao na pomjeranje planova i odluka, naročito onima kojima je društvo pravila rečenica iz ovog podnaslova ili tri dobro poznate riječi: „Evo sad ću“.

Iako je njena upotreba najučestalija kada planiramo da počnemo sa praktikovanjem zdrave ishrane ili treninga, ovu frazu koristimo i kao izgovor za odlaganje nekih drugih aktivnosti. Među njima su kupovina, plaćanje računa ili posjeta stomatologu (ovo donekle i razumijemo, ako vas strah od stomatologa prati od djetinjstva), a ista stvar je i kada je štednja u pitanju.

Ako počnete danas sa odvajanjem 1 € sa strane svakog dana, za godinu dana ćete sakupiti 365 €, što nije mala suma, zar ne?

Za ovo posljednje nerijetko se dodaju i razlozi poput: „Ja ne umijem da štedim“ ili „Nije to za mene“. Savjetujemo da, ukoliko vam je lakše, zacrtate sebi razlog štednje, tačan iznos koji želite da uštedite i vremenski rok u okviru kojeg želite da sakupite određeni iznos. U ovome vam može pomoći aktivacija trajnog naloga, a vjerujemo da će ohrabrujuće zvučati i to da, ako počnete danas sa odvajanjem 1 € sa strane svakog dana, za godinu dana ćete sakupiti 365 €. Zahvaljujući tome bićete spremni za mnoge iznenadne troškove ili kupovinu o kojoj maštate, a kojom ćete ugoditi sebi.

„Kada koristim karticu, nemam osjećaj za novac“

Sigurni smo u to da je ovaj izgovor „pao u vodu“ nakon što ste za vrijeme epidemije čuli preporuke koje upućuju na korišćenje platnih kartica kad god je to moguće, zbog zdravstvenih rizika koje držanje gotovine sa sobom nosi. Ipak, ako se vratite u djetinjstvo i sjetite se roditelja i starijih koji su vam govorili da ne dirate novac bez potrebe i da nakon kontakta sa papirnim i metalnim novcem nikako ne dodirujete lice, još jednom ćete shvatiti zbog čega bi debitna ili kreditna kartica trebalo da bude uobičajeno sredstvo plaćanja.

Osim za onlajn kupovinu kakvu smo praktikovali prije situacije sa virusom korona, kada smo na ovaj način najčešće kupovali odjeću i obuću i rezervisali smještaj i avio-karte, vidjeli smo da uz pomoć kartica možemo kupiti čak i osnovne životne namirnice i kućne potrepštine, koje će nam nerijetko biti dostavljene na kućnu adresu, u terminu koji nama odgovara.

Ako je najveći razlog dvoumljenja oko upotrebe kartice to što vam se čini da na ovaj način nećete biti svjesni koliko trošite i kojom količinom novca raspolažete, možete da odahnete, jer su tu SMS servis i servisi elektronskog i mobilnog bankarstva.

Dodatni argument koji ide u prilog plaćanju karticama kakve su Erste kartice, jeste taj što na ovaj način možete ostvariti popuste i do 30% na preko 300 prodajnih mjesta koja se nalaze u svim crnogorskim opštinama. Naravno, svjesni smo toga da postoje i one situacije u kojima je posjedovanje gotovine još uvijek obavezno, ali zahvaljujući bankomatima, čija je upotreba krajnje jednostavna i koji su vam dostupni 24 časa dnevno, do gotovine ćete lako doći, a pritom nećete zavisiti od radnog vremena filijala, niti od gužve u njima.

Ako je najveći razlog dvoumljenja oko upotrebe kartice to što vam se čini da na ovaj način nećete biti svjesni koliko trošite i kojom količinom novca raspolažete, možete da odahnete i nabacite osmijeh nakon što pročitate narednu rečenicu. SMS servis, zahvaljujući kojem će vam stizati obavještenja u vidu tekstualne poruke o svim prilivima i odlivima sa vašeg tekućeg računa, kao i servisi elektronskog i mobinog bankarstva i opcija na bankomatu koja vam nudi mogućnost provjere stanja na računu, tu su za vas u svakom trenutku.

„Elektronsko i mobilno bankarstvo su komplikovani za korišćenje!“

Dopustite nam da vas razuvjerimo i objasnimo da rečenica iz podnaslova nikako ne važi kada su u pitanju Erste mBanking, aplikacija za mobilno bankarstvo i Erste NetBanking, servis elektronskog bankarstva.

Pogledajte koje sve opcije vam stoje na raspolaganju 24 h dnevno, kad god i gdje god to poželite, ako imate aktivirane ove servise:

Erste mBanking opcije Erste NetBanking opcije
  • Provjera stanja, prometa i detalja u vezi sa svim računima u banci;
  • Pronalazak najbliže filijale ili bankomata;
  • Plaćanje u zemlji ili prema inostranstvu sa tekućim ili budućim datumom;
  • Plaćanje provizije u domaćem platnom prometu niže i do 50% u odnosu na proviziju na šalteru;
  • Provjera statusa naloga;
  • Plaćanje računa skeniranjem koda sa računa ili eUplatnicom;
  • Kopiranje naloga ili kreiranje uzorka za brže plaćanje;
  • Korišćenje mTokena za prijavu i autorizaciju transakcija;
  • Provjera stanja kreditne kartice i kredita;
  • Prijavljivanje otiskom prsta;
  • Uvid u važeću kursnu listu;
  • Upotreba kalkulatora valuta i kalkulatora štednje;
  • Pronalazak prodajnih mjesta sa Erste povoljnostima i popustima.
  • Pregled stanja po računima, kreditnim karticama, kreditima, depozitima i oročenjima;
  • Plaćanje u nacionalnom i međunarodnom platnom prometu;
  • Niža provizija za izvršenje naloga u nacionalnom platnom prometu;
  • Pregled plaćanja (u najavi, u obradi, izvršena, neizvršena i stornirana plaćanja);
  • Kreiranje uzoraka plaćanja;
  • Korišćenje Erste Display kartice i mTokena za sigurno potpisivanje transakcija;
  • Aktiviranje trajnog naloga i naloga direktnog zaduženja;
  • Naručivanje izvoda i promjena načina dostave izvoda;
  • Kupovina i prodaja deviza;
  • Aktiviranje SMS servisa po računima i platnim karticama.

Ako su vam se opcije dopale, pogledajte i video-tutorijal za upotrebu mBanking aplikacije, odnosno NetBanking servisa elektronskog bankarstva. Složićete se sa nama da je sve krajnje jednostavno i prilagođeno korisničkom iskustvu.

„Šta je sljedeće – otvaranje računa onlajn?“

Zahtjev za otvaranje računa možete popuniti i poslati onlajn – putem portala online račun. Nakon toga, čeka vas samo jedan odlazak u filijalu, i to u terminu koji vama odgovara, a koji dogovorimo zajedno. Ovo će značiti da na spisak dodajemo još jednu aktivnost za čije obavljanje nema potrebe za postavljanjem hipoteze u vezi sa tim kada je najbolje doći u banku kako bismo izbjegli gužvu i čekanje u redovima.

Kao što smo već rekli, dolazite onda kada vama najviše odgovara, pa situacija da ostale obaveze ispaštaju zbog dužeg zadržavanja u banci nego što ste planirali neće biti nešto o čemu treba razmišljati.

Ovim smo proširili listu stvari koje možete obaviti bez odlaska u filijalu, pa ona sada izgleda ovako:

  • Podnošenje zahtjeva za otvaranje računa;
  • Poručivanje besplatne Erste Mastercard debitne beskontaktne kartice prilikom podnošenja zahtjeva za otvaranje računa;
  • Provjera stanja na računima;
  • Provjera stanja kreditne kartice, kredita, depozita i oročenja;
  • Plaćanje računa i obaveza u zemlji i inostranstvu sa tekućim ili budućim datumom;
  • Aktivacija trajnog naloga i naloga direktnog zaduženja;
  • Aktivacija SMS servisa.

„Možda ne moram da idem u banku tako često kao inače, ali šta je sa ostalim aktivnostima?“

Epidemija nam je dokazala kako je mnogo toga moguće raditi od kuće: od obavljanja poslovnih zadataka, preko zabave, do pomenutog plaćanja računa. Vidjeli smo i da svi izgovori, poput: „Od sjutra počinjem da treniram“, i nemaju baš mnogo smisla kad nam je omogućeno da biramo koju vrstu treninga ćemo obavljati u kućnim uslovima, i to onda kada nam to najviše odgovara.

U slučaju da i dalje oklijevate kada je ovo posljednje u pitanju, ukoliko vam to ostale obaveze dozvoljavaju, preporučujemo da treniranje obavite u jutarnjim časovima. Na taj način, dan ćete početi precrtavanjem jedne obaveze sa liste dnevnih zadataka, a tokom čitavog dana imaćete pregršt energije neophodne za sve što predstoji. Takođe, nećete doći u iskušenje da preskočite trening zbog umora, a ni da izgovorite jednu od rečenica sa početka našeg teksta. ?

Osim treninga, tu su i onlajn kursevi iz najrazličitijih oblasti – od stranih jezika za sve nivoe i uzraste, pa sve do programiranja, dizajna, biznisa i finansija. U prethodnom periodu putem različitih onlajn platformi bile su nam dostupne i predstave velikog broja pozorišta iz zemlje i regiona, a još uvijek su tu filmovi, aplikacije za ljubitelje čitanja knjiga ili video-tutorijali za sve zaljubljenike u kuvanje. Sve ovo na raspolaganju nam je uvijek, većina je dostupna besplatno, a na nama je samo da damo odgovor na pitanje: „Odakle početi?“ ?

Kako zakoračiti u (novu) normalu?

Nakon talasa razmišljanja, koji su išli od toga „Neće biti virusa kod nas“ do „Ipak hoće“, i promjene raspoloženja od paničnog do smirenog, vidjeli smo da smo se na kraju svi morali prilagoditi situaciji. Nekima je ovo palo teško, drugima nešto lakše, ali smo vjerovatno svi razmišljali o tome kako će izgledati naš prvi odlazak kod frizera, boravak u kafiću, susret sa prijateljima i vožnja javnim ili taksi prevozom.

Kada je konačno došlo vrijeme za sve to, da li je postojala nelagoda ili ste se brzo vrtili u (novu) normalu? Razmišljate li sada o tome hoće li se epidemija vratiti ili ste srećni jer mislite da drugog talasa neće biti? Kako god bilo, opreznost u smislu pridržavanja savjeta i preporuka je poželjna, ali nikako i panika, jer ako se ponašamo savjesno, odgovorno i u skladu sa situacijom, nema razloga da brinemo.

Ipak, kada pomislimo na brigu koja je poželjna, prvenstveno mislimo na brigu o sebi i svom zdravlju – podjednako fizičkom i mentalnom, jer kao što smo mnogo puta u posljednjih nekoliko mjeseci čuli, vodeći računa o sebi, vodimo računa i o drugima.

Na kraju, važno je ne zaboraviti sve ono što nam je bilo od koristi tokom prethodnog perioda, kako bismo bili spremni da reagujemo u različitim kriznim situacijama. Momenat prilagođavanja je ključan, a pored njega i pomenuti onlajn servisi i hobiji u kojima možemo uživati u toplini svoga doma. Na ovaj način ćemo skrenuti misli sa svega što nam stvara stres i neprijatnost, ali ćemo i raditi na sebi, zbog čega ćemo se osjećati zadovoljno i ispunjeno.

Kao što smo vidjeli, sve može funkcionisati krajnje jednostavno. Na nama je samo da se potrudimo da to znanje i primijenimo. Duboki udah, osmijeh na licu i nekoliko trenutaka mira da promislimo o svemu će, za početak, biti dovoljni. ?

Izvor: Blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *