Njemačka povećava ovogodišnje zaduživanje na 218 milijardi eura

Novo zaduživanje Njemačke porašće na 218 milijardi eura ove godine, rekao je glavni ekspert za budžet u vladi kancelarke Angele Merkel Eckhart Rehberg za Bild.

“Budući da će dopunski budžet uskoro biti usvojen, ove godine će biti oko 218 milijardi eura više duga, od čega ćemo po Ustavu morati otplatiti 162 milijarde počev od 2023”, rekao je Eckhart Rehberg, prenosi Reuters.

Očekuje se da će ministar finansija Olaf Scholz u srijedu predstaviti drugi dopunski budžet u tri mjeseca, dodajući još 62 milijarde eura duga na 156 milijardi eura novog zaduživanja koje je već dogovoreno u martu.

Paket pomoći od 130 milijardi eura

Najava dolazi u vrijeme dok Berlin radi na rekordnom paketu stimulacija za suzbijanje uticaja pandemije koronavirusa. Njemačka planira iskoristiti ovo zaduživanje za finansiranje poticajnih mjera vrijednih više od 130 milijardi eura kako bi pomogla svojoj ekonomiji i široj zoni eura da se brže oporavi od pandemije koronavirusa.

Ministarstvo finansija priprema plan za izmirenje duga za vremensko razdoblje od 20 godina.

Planiranje povećanja duga podvlači ogromni fiskalni pomak Njemačke od nekadašnjeg evropskog prvaka za štednju do jednog od najvećih potrošača u nastojanima eurozone da suzbije negativan ekonomski utjecaj pandemije koronavirusa.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.