Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od drugog talasa koronavirusa

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica pale, nastavljajući silaznom putanjom od prošle nedjelje, a pale su i cijene nafte jer su ulagače zabrinule vijesti o drugom talasu širenja koronavirusa u Pekingu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto, nakon oštrog pada prošle nedjelje.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru skliznule između 0,1 i 1 posto.

Na azijskim berzama vlada oprez dok se prate vijesti o novom žarištu koronavirusa na tržnici u Pekingu, zbog čega su vlasti glavnog grada Kine zatvorile središte i okolna stambena naselja.

Raste i broj novozaraženih u mnogim saveznim državama SAD-a, koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,07 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,33 boda.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu pao sa 107,35 na 107,16 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,1266 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1255 dolara.

A cijene su nafte nastavile klizati, nakon što su prošle nedjelje pale više od 8 posto, prekinuvši trend rasta koji je trajao šest nedjelja.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 3,05 posto, na 35,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 2,1 posto, na 37,95 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *