Savjet za finansijsku stabilnost: Očekujemo pozitivne stope rasta u narednoj godini

Dodajte komentar

U Crnoj Gori bi u narednoj godini trebalo da bude ostvarena pozitivna stopa ekonomskog rasta, ukoliko se pandemija koronavirusa okonča u ovoj, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Iz Centralne banke (CBCG) je saopšteno da su na sjednici razmatrani uticaji pandemije koronavirusa na ekonomsku aktivnost, javne finansije i ukupnu finansijsku stabilnost u zemlji.

„Konstatovano je da će pandemija ostaviti ogromne posljedice na brojne svjetske ekonomije i da će se efekti svakako odraziti i na crnogorsku privredu“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je ocijenjeno da je usljed neizvjesnosti koja karakteriše razvoj situacije sa pandemijom objektivno nemoguće dati projekcije budućih ekonomskih kretanja.

„Ali bi, prema ekonomskoj teoriji, oporavak nakon ovakvih kriza trebalo da traje kraće u odnosu na klasične ekonomske krize, pa je za očekivati da, ukoliko se pandemija okonča u ovoj godini, u narednoj bude ostvarena pozitivna stopa ekonomskog rasta u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Sjednicom Savjeta je predsjedavao guverner CBCG, Radoje Žugić, a prisustvovali su i ostali članovi, ministar finansija Darko Radunović i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević. Po pozivu, sjednicama Savjeta prisustvuje direktor Fonda za zaštitu depozita, Predrag Marković.

Na sjednici je razmatran izvještaj o radu Savjeta za finansijsku stabilnost za prošlu godinu i Informacija o stanju finansijske stabilnosti za prvi ovogodišnji kvartal.

U godišnjem izvještaju o radu Savjeta navedeno je da je finansijska stabilnost u prošloj godini bila unaprijeđena u odnosu na 2018.

„Finansijski sistem je bio stabilan tokom cijele prethodne godine, dok je nivo sistemskog rizika bio umjeren sa stabilnim smjerom kretanja. Rješavanjem pitanja ranjivih banaka smanjen je rizik bankarskog sektora i očuvana stabilost finansijskog sistema“, navodi se u saopštenju.

Takođe je nastavak ekonomskog rasta, iako manjeg intenziteta od rasta u prethodnoj godini, doprinio ublažavanju rizika na svim nivoima.

Savjet je konstatovao i da su ekonomski pokazatelji u prvom kvartalu ove godine ukazivali na nastavak pozitivnih kretanja iz prošle.

„Zabilježen je povećan obim aktivnosti u sektorima industrijske proizvodnje, trgovine i građevinarstva, dok je sektor turizma, koji dominantno doprinosi bruto domaćem proizvodu, usljed posljedica pandemije koronavirusa u regionu i Evropi, već u prva tri mjeseca ove godine ostvario pad u odnosu na isti period prošle godine i u broju dolazaka turista i u broju noćenja“, precizira se u saopštenju.

Fiskalni indikatori su, u prvom kvartalu ove godine, zabilježili pozitivne trendove.

Ostvaren je rast izvornih prihoda budžeta i pad budžetskih rashoda u odnosu na planirane veličine.

„Bankarski sektor u prošloj godini karakterisali su visoka likvidnost, solventnost i istorijski posmatrano, najniže učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima“, rekli su iz CBCG.

Zahvaljujući tako dobrim parametrima sa kraja prošle godine, banke su uspjele da se odupru prvom talasu epidemije i očuvaju svoju likvidnu poziciju.

„Likvidna aktiva banaka je na kraju marta ove godine iznosila 955,4 miliona EUR i bila je manja u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec 0,7 odsto“, naveli su iz CBCG.

Na osnovu analize uticaja različitih faktora, Savjet je zaključio da je stabilnost finansijskog sistema na kraju prvog kvartala bila na nešto nižem nivou u odnosu na isti period prošle godine, što zahtijeva povećani oprez u kreiranju i implementaciji svih mjera i politika u nadležnosti institucija koje predstavljaju članovi Savjeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *