Zakon o energetici: Beskamatni krediti za solarne panele

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je usvojila prijedlog izmjena Zakona o energetici, kojima se, kako je navela ministarka ekonomije Dragica Sekulić, privredi omogućava da lakše, brže i jeftinije dođe do priključka na elektroenergetsku mrežu, a domaćinstvima da je prilika da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe.

“Privreda je prethodnih godina proceduru priključenja na mrežu navodila kao problem prilikom izgradnje objekata. Naša namjera je bila da kroz ove izmjene taj proces pojednostavimo i pojeftinimo. U prethodnom periodu bilo je potrebno sedam koraka za priključenje, a sada tri”,  kazala je nakon sjednice Vlade ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Obaveza budućih potrošača je da podnesu zahtjev, a operator je dužan da u roku od 15 dana predloži ugovor o izgradnji priključka.

“Ukoliko potrošač nije zadovoljan predloženim ugovorom, može da angažuje drugu kompaniju da izgradi priključak, a operator mreže je dužan u roku od 15 dana da izda saglasnost za priključenje”, objasnila je ona.

Uveden je obligacioni odnos između potrošača i operatora, dok je do sada to bio upravni postupak, koji je podrazumijevao različite periode žalbi i rješenja i uključenost velikog broja subjekata i izvršilaca.

Izmjenama zakona je, kako je istakla, omogućena proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe.

“Dajemo mogućnost svakom domaćinstvu da na krovu kuće ili pomoćnog objekta izgradi foto-naponski sistem za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe”, kazala je Sekulić i dodala da će za to dobijati beskamatne kredite.

“Planiramo da kreiramo posebnu liniju i uvežemo građane sa komercijalnim bankama kako bi uz beskamatne, povoljne kredite, realizovali takvu investiciju”, rekla je Sekulić.

Generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, Marko Radulović, je kazao da, ukoliko se uzme da je prosječna potrošnja 300 kilovat sati mjesečno, a prosječna solarna radijacija za oblast Podgorice i Primorja najčešće 1,5 hiljada do 1,6 hiljada vati po kvadratu, dolazi se tri kilovata instalisanog kapaciteta, što bi po tržišnoj cijeni trebalo da košta oko 3,5 hiljada eura.

Sekulić je, odgovarajući na pitanje novinara kazala da Vlada nije izdala nijednu novu koncesiju niti prihvatilazahtjevza koncesiju za gradnju novih mHE.

“Tu se, u 100 posto slučajeva, radilo o koncesijama koje su bile u proceduri prije stupanja ove vlade na funkciju. Svaki ugovor vezano za mHE je usvojen ili potpisan u prethodnom periodu, a naša je obaveza da ih pratimo”, objasnila je ona i naglasila da nijedan novi projekat u vezi sa proizvodnjom iz obnovljivih izvora ne podrazumijeva podsticaje.

Na pitanje da li su ostali pri tome da privilegovanim proizvođačima omoguće garantovani otkup struje, čak i ako zakonski izgube taj status, kazala je da neće isplaćivati novac ukoliko neko nije izgradio objekat i neće da proizvodi električnu energiju.

“Ako raskidamo ugovor i taj neko ne proizvodi električnu energiju, mi mu ne plaćamo”, istakla je ministarka.

Vlada je dala saglasnost na protokol kojim je definisano da se 143.849 eura troškova rekonstrukcije poslovnih prostorija CBCG, koje koristi Uprava policije, evidentiraju kao potraživanje CBCG. Za taj će se iznos umanjiti dobiti koji bi CBCG uplatila u budžet za ovu godinu.

Jadro pilotu i La plumi koncesija na lučke usluge

Kompaniji Jadro pilot and tug services” Bar i konzorcijumu ,,La pluma Bar pilot & tugboat service Montenegro” dodijeljene su desetogodišnje koncesije za pružanje lučkih usluga u Luci Bar.

Vlasnik Jadro pilota je Jadro agent, čiji su osnivači Persida Mitrović, Ibrahim Perazić, Danica Jestrović i Olivera Tadić. Osnivač drugog koncesionara je Filip Bajković. Fiksna godišnja koncesiona naknada je 30.000 eura, a varijabilna zavisi od bilansa uspjeha firme i kreće se od 1,5 odsto ako je godišnji prihod društva do dva miliona eura, odnosno jedan odsto ako je veći. Koncesionim aktom je predviđeno zapošljavanje ukupno 43 osobe, koje koncesionari moraju da zadrže sve vrijeme koncesije.

U akvatorijumu Luke Bar ove usluge već obavlja “Ocean Montenegro” koji ima koncesiju još 20 godina.

Montenegro erlajnzu 79.060 eura

Vlada je odlučila da Montenegro erlajnzu plati 79.060 eura za četiri specijalna čarter leta kojim su vraćeni građani Crne Gore u državu od 5. maja do 1.juna ove godine. Nakon obustave komercijalnog vazdušnog saobraćaja MA je shodno odluci Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti, realizovao jedan let za Frankfurt, dva za Beograd i jednu vezanu rotaciju Beč-Cirih navodi se u odluci.

Raskida se ugovor sa Krolingom za izgradnju zgrade CANU

Vlada je dala saglasnost da se raskine ugovor o građenju nove zgrade CANU sa firmom Kroling, koja je gradnju tog objekta počela 2010. godine.

“Spor da se riješi u postupku posredovanja pred Centrom za posredovanje Crne Gore zaključenjem sudskog poravnanja”, navedeno je u informaciji.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *