Twitter uvodi opciju ʽpročitaj prije nego podijelišʼ u cilju sprječavanja širanja lažnih vijesti

Mnogo je korisnika društvenih mreža koji slijepo dijele različite članke a samo na osnovu click-bait (ili share-bait) naslova ili zanimljivih fotografija.

Takvi konzumenti obično i ne znaju, niti provjere, o čemu govori ono što su podijelili, a svojim akcijama doprinose širenju senzacija i lažnih vijesti, piše Engadget.

Twitter planira da ovakvom ponašanju stane na kraj, a budući da nepromišljeno dijeljenje ugrožava komunikaciju na internetu.

Tako je kompanija već započela Android test za opciju koja bi trebalo da spriječi dijeljenje onoga što se prije toga nije pročitalo, a u pitanju je funkcija koja korisnike pita da li žele da otvore članak koji pokušavaju da podijele.

Ne iznenađuje da je Twitter došao do ove ideje i funkcije, budući da kompanija sada pojačava borbu protiv dezinformacija, a najviše zbog predstojećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

I druge platforme preduzimaju slične akcije, a kako bi se podržalo kritičko mišljenje i spriječilo širenje sadržaja koji ugrožavaju slobode i doprinose širenju lažnih, beznačajnih i pogrešnih informacija.

Check Also

Javni dug Srbije premašio 27 milijardi eura

U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde eura (oko 53 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *