Covid- 19 uticao na digitalnu transformaciju kupaca i prodavaca širom svijeta

Dodajte komentar

Pandemija virusa COVID-19 odrazila se na način na koji trošimo, šaljemo i koristimo novac, uz dalekosežni efekat na mnoge dijelove svjetske privrede. Potrošači prelaze na trgovinu koja je prvenstveno digitalne prirode bez obzira na to šta kupuju.

Vodeće kompanije i brendovi već uveliko rade na integrisanju svih dostupnih kanala trgovine preko mobilnih telefona, interneta i u prodavnicama. S obzirom na to da je kupovina u prodavnicama u znatnoj mjeri ograničena za sve kategorije kompanija, kupci više nego ikad tragaju za pouzdanim načinima digitalne trgovine. Milioni novih kupaca su u novonastalim okolnostima iskusili digitalnu kupovinu namirnica, jela i kućne potrepštine i očekuje se da će te novoformirane navike biti trajnog karaktera.

Prislanjanje beskontaktne kartice ili mobilnog uređaja ubrzanim tempom postaju omiljeni načini plaćanja širom svijeta.

Iskustvo beskontaktnog plaćanja je važno posebno sada između ostalog i zato što je bezbjednije po zdravlje. Svaka treća transakcija na kasi koja se obavlja preko mreže kompanije Visa vrši se beskontaktno, dok je u prvom kvartalu finansijske 2019. godine to bila svaka četvrta, pokazuju najnoviji podaci ovog svjetskog lidera na polju beskontaktnih transakcija. Ukupna upotreba beskontaktnog načina plaćanja Visa karticama u Crnoj Gori porasla je za oko 37 odsto u odnosu na mart prošle godine.

Takođe, kako bi se prilagodili promijenjenom ponašanju potrošača, prodavci nastoje da im pruže lak, brz i bezbjedan način plaćanja u svijetu koji se brzo mijenja. Visa sarađuje sa partnerima iz industrije platnih usluga i sa gotovo 60 vlada širom svijeta na podizanju limita za beskontaktno plaćanje. U Crnoj Gori je on povećan na maksimalno 50 eura, čime je potrošačima omogućeno da jednostavno prislone Visa karticu i plate bez unosa PIN-a. Povećani limit bez unosa PIN-a predstavlja porast od 25 odsto u odnosu na prethodnu sumu od 40 eura, čime se potrošačima u Crnoj Gori dodatno olakšavaju svakodnevne transakcije.

Ukoliko pogledamo plaćanja potrošača, postoji određeni broj oblasti u kojima je zbog pandemije virusa COVID-19, čak moguć ubrzan napredak. Prva od njih je zamjena gotovine drugim sredstvima. Gotovinom i čekovima troši se 18 biliona dolara širom svijeta, dok ljudi sve više osvješćuju da se upotrebom keša prenose virusi i bakterije.

Zdravstvena kriza pogodila je kompanije svih veličina, ali mala preduzeća se nalaze u posebno teškom položaju, a neka od njih su i zatvorena. Ti prodavci možda jesu mali, ali igraju ključnu ulogu u životima svojih klijenata, zaposlenih i partnera i podrška koja se njima pruža ima dalekosežne efekte na njihove zajednice i privredu. Visa je posvećena pružanju pomoći kompanijama da budu prisutne na internetu i implementiraju zaokružena rješenja koja štite kako potrošače tako i prodavce u svijetu koji je sve više digitalizovan. Mali privredni subjekti prolaze kroz proces ubrzane digitalne transformacije razvojem e-trgovine i prepoznavanjem novih načina na koje potrošači troše novac na internetu.

Izvor:Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *