Slovenija ima mjesečni suficit od 149 miliona eura

Dodajte komentar

Slovenija je u aprilu izvezla roba u vrijednosti 2,01 milijardu eura, za 28,8 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je uvoz pao još snažnije, za 41,2 procenta, na 1,86 milijardi eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

Slovenija je tako u aprilu, u prvom mjesecu u kojem su se u punoj mjeri osjetile posljedice epidemije Covid-19, zabilježila suficit u robnoj razmjeni od 149,3 miliona eura, uz pokrivenost uvoza izvozom od 108 posto, prenosi Hina.

Prema statističkim podacima, ovo je najveći vanjskotrgovinski suficit zabilježen u aprilu u poslednjih 10 godina, nakon velikog deficita u uporednom mjesecu 2019.

Statističari napominju da je najveći pad izvoza i uvoza u četvrtom mjesecu zabilježen u automobilskoj industriji, sa smanjenjem za oko tri četvrtine u odnosu na april prošle godine.

Podaci za prva četiri mjeseca 2020. pokazuju da je slovenački izvoz smanjen za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski period, na 10,79 milijardi eura, dok je uvoz pao za 9,4 posto, na 10,21 milijardu eura. Trgovinski suficit za period januar-april iznosio je 585,8 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom 105,7 posto, prenio je Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *